Adobe Flash är en teknik som gör det möjligt att titta på tv och video via internet, och den används även för spel och animationer.

Problemet är att tekniken är över 20 år gammal, och den har verkligen passerat sitt bäst före-datum. Flash är nämligen en rejält osäker teknik, vilket gör att alla stora sajter har lämnat den.

Tidigare var du exempelvis tvungen att ha Flash för att kunna titta på tv på datorn, men numera använder kanalerna andra tekniska lösningar, exempelvis html5. Dessa är helt inbyggda i webbläsaren, så du behöver inte krångla med några tilläggsprogram.

Nästa år har tillverkaren Adobe aviserat att Flash helt ska gå i graven, men fram till dess finns det enstaka sajter som fortfarande håller fast vid den. Den som vill besöka sådana sajter i datorn kan exempelvis använda den gamla webbläsaren Internet Explorer, som fortfarande har stöd för Flash.

Det går även att använda andra webbläsare och hur man gör beskriver Adobe på den här sidan.

När det gäller mobiler och surfplattor är det lite svårare. Enhetens inbyggda webbläsare har som regel inte stöd för Flash, och samma sak gäller Google Chrome. Det finns dock en populär uppstickare som heter Puffin Web Browser och som klarar av Flash. Det finns också andra webbläsare med stöd för Flash, exempelvis Dolphin Browser.

Att installera någon av dem är enkelt, eftersom en webbläsare på mobilen fungerar som vilken app som helst. Du kan med andra ord ha kvar din vanliga webbläsare på datorn – och bara byta webbläsare när du behöver använda Flash.


Så använder du alternativen

Så här gör du för att komma igång med Puffin Web Browser.

Puffin

1. Öppna Google Play Butik och sök efter Puffin Web Browser. När du har hittat den trycker du på Installera för att köra igång installationen och när den är klar kan du välja Öppna för att starta appen.

2. Första gången du kör Puffin Web Browser får du välja att godkänna användarvillkoren och bestämma om du ska dela med dig av teknisk information. Gör dina val och tryck Nästa. Du får också ge Puffin tillgång till din platsinformation.

Puffin

3. Surfa nu till en sida som innehåller Flash. Du kan exempelvis testa att surfa till Adobes testsida och klicka på på Check Now. Bläddra dig nedåt en bit så ser du ett animerat träd. Om det rör sig i bilden är allt klart.

Puffin

4. Vill du få bättre koll på den Flash-animation som visas på skärmen kan du trycka på Puffins menyknapp högst upp till höger och välja Flash teater. Den visar animationen på hela skärmen, och genom att trycka på de tre punkterna nere till höger får du fram ett verktygsfält som ger dig ett tangentbord, en mus och en spelkontroll i virtuell form på skärmen. Du kan också justera kvaliteten på din Flash-fil.

5. I gratisversionen av Puffin Web Browser får du ibland se reklam. Vill du slippa det väljer du i stället Puffin Browser Pro, som är en reklamfri variant för drygt 55 kronor.