Adobe Flash Player är programmet som gör att vi kan titta på tv och video via internet, och tekniken används även för spel och animationer. Programmet startar automatiskt när du besöker en sida som använder Flash i din dator, så du behöver med andra ord aldrig tänka på det.

Problemet är att tillverkaren Adobe har slutat utveckla Flash för Android, vilket betyder att det saknas i nya surfplattor och mobiltelefoner.
Om du vill titta på visa tv-kanaler eller olika snygga videopresentationer möts du alltså av ett felmeddelande.

Den uppenbara lösningen – att ladda hem Flash Player från Google Play – är tyvärr omöjlig. Programmet finns inte längre där. Förklaringen ligger i att Flash är en teknik på nedgång.

Allt fler sajtmakare väljer i stället en mer modern lösning som kallas för html 5. Den är säkrare och smidigare, och den finns inbyggd i webbläsaren. Men det här är förstås till föga tröst om du besöker en webbsida som fortfarande använder Flash.


På egen risk

Den bästa lösningen på problemet är att ladda hem appen Dolphin Browser. Det är en webbläsare för mobilen eller surfplattan, och den konkurrerar med andra ord med exempelvis Google Chrome.

Dolphin Player har en rad smarta funktioner. Du kan exempelvis surfa med gester i stället för med bokstäver. I stället för att skriva en jättelång webbadress kan du rita ett hjärta eller någon annan symbol med fingret på skärmen. Det är också lätt att dela sidor och text via tjänster som Facebook, Twitter och Evernote.

Men den stora fördelen med Dolphin är med att den har stöd för Flash. 
Tyvärr är det lite krångligt att ställa in. Du måste nämligen gå runt Androids inbyggda säkerhetsspärrar, och det här är förstås något du gör på egen risk.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En mobiltelefon eller surfplatta med Android 2, 3 eller 4.
  • En internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Vad Flash är.
  • Att installera Flash Player på din surfplatta.
  • Hur du tittar på SVT Play – utan Flash.