Spotify är en populär och mycket användbar tjänst som låter dig strömma obegränsat med musik till din dator. Men det finns en liten nackdel som du kanske inte känner till.

spotify hårddiskFör att minska sin bandbreddsförbrukning skapar ­Spotify en cache-mapp på hårddisken för att lagra till­fälliga musikfiler och fragment. Den här mappen är inställd att som standard använda upp till tio procent av det lediga hårddiskutrymmet. Det är ju ­ganska mycket och kan kanske leda till att du får ont om plats.

Guiden nedan visar dig hur du enkelt minskar Spotifys platskrav för att frigöra ytter­ligare utrymme på hårddisken. Har du tillgång till en hyfsad internetförbindelse påverkar detta inte din Spotify-upplevelse.

spotify hårddisk
1. Gå till inställningar. Att ändra saker i Spotify är inte svårt, även om programmet inte finns på svenska. När du vill ändra programmets cache-storlek börjar du med att välja Preferences i Edit-menyn.

spotify hårddisk
2. Hitta cachen. Rulla ned en bit så hittar du rubriken Cache. Där ser du bland annat var Spotify lagrar sina filer. Om du har flera hårddiskar kanske det finns någon med mer plats som du hellre vill använda. Använd knappen Browse för att ändra i så fall.

spotify hårddisk
3. Justera. Flytta pricken från Automatic till Use at most, så kan du med skjutreglaget ställa in exakt hur mycket diskutrymme som får gå åt. Inställningarna sparas automatiskt när du går tillbaka till din musik.

spotify hårddisk
4. Mixa. När du ändå är här kan du passa på att titta på andra inställningar. Crossfade tracks är till exempel inte valt som standard, men är en trevlig inställning som gör att låtarna går i varandra, som om de mixats av en DJ.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Windows och Spotify.
Tid: 5 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du ändrar Spotifys cache-storlek.