Redan på 60-talet uppfann Doug Engelbart ett verktyg bestående av en trälåda som täckte två stycken hjul av metall. Han tog patent på sin skapelse långt innan någon visste vad en datormus ens var. Han har även varit med och utvecklat tidiga koncept av e-post, ordbehandlingsprogram och videokonferenser på datorer.

Doug Engelbart

I tisdags avled Doug Engelbart i sitt hem i Kalifornien 88 år gammal.

32 år gammal började han 1957 på Stanford Research Institute (numera SRI International). 1963 skapade han det första konceptet kring en datormus. Det tog dock många år innan hans uppfinning skulle revolutionera datoranvändandet.

Under datorkonferensen Fall Joint Computer Conference 1968 demonstrerade han sitt koncept som bestod av en dator, mus, tangentbord och information som länkades med vad som kallades hypertext. En föregångare till internet. På den tiden användes endast tangentbord för att kontrollera stordatorer, och musen var ett helt nytt koncept.

– Jag vet inte varför vi kallar det en mus. Ibland ber jag om förlåtelse för det. Jag myntade uttrycket och vi ändrade aldrig på det, säger Doug Engelbart under sin presentation.

Under årens lopp har han fått många priser för sitt arbete. Bland annat mottog han National Medal of Technology år 2000 och Lemelson-MIT Prize 1997, samt Turing Award samma år.

– Doug var en jätte på området som gjort världen till en mycket bättre plats, och som gjort ett djupt intryck på alla oss som kände honom, säger Curtis Carlson, chef på SRI International.

IDG News