Ascend Y300 är sommarens budgetmodell från Kinesiska Huawei. Vi har sett många lågprismodeller under de senaste åren från tillverkaren som annars är mest känd bland svenska konsumenter för sina mobila bredbands-produkter. Ibland har de kommit med mindre lyckade modeller, men för det mesta har det varit riktigt trevliga upplevelser. Enkla men funktionella smartphones till ett riktigt bra pris.

Senaste året har de dock försökt slå sig in på Samsungs, HTC:s och Sonys marknad med lite större och dyrare modeller. Alla har inte nått Sverige, men under sommaren släppte de Ascend P6 som bland annat ska vara extremt tunn. Vi återkommer med test av den lite senare.

Huawei U8833 Ascend Y300

Konstruktion
Ascend Y300 är lite mer en traditionell Huawei-lur, med mindre skärm, begränsad prestanda och en prislapp på bara 1 400 kronor. Chassi och skal är redigt, men ingenting som direkt vinner några designpriser. Den har matt kant i gråsvart plast, ett greppvänligt räfflat bakstycke och heltäckande glasyta framtill. Under skärmen sitter tre touchknappar för Androids standardfunktioner för navigering.

Ljud och bild
Skärmupplösningen inte så extrem som påsenare tids topptelefoner, men den har en trevligt ips-panel med hygglig ljusstyrka och bra färgåtergivning, och dess 480 x 800 bildpunkter funkar hjälpligt för en skärm på fyra tum. Betraktningsvinkeln är lite halvdan, men bra nog med tanke på prisklassen. Touchkontrollen i skärmytan är av högsta kvalitet. Skön yta med låg friktion och snabbt responsivt gränssnitt.

Huawei U8833 Ascend Y300

En sak vi stör oss lite på är att vi inte riktigt tycker att samtalsvolymen går att ställa upp tillräckligt högt. I vanlig inomhusmiljö hade vi inget problem att höra personen i andra änden, men på en bullrig gata fick vi pressa luren mot örat. Ett headset rekommenderas.

Kameran i Ascend Y300 är på fem megapixlar och gör inget märkvärdigt. Bildkvaliteten i fullt dagsljus är riktigt fin för att vara en budgettelefon, men så fort vi tappar dagsljus och det blir lite dunkelt så blir bilden brusig.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning