Har du ett 4g-abonnemang med en usb-pinne som modem? Vill du att flera enheter ska kunna utnyttja uppkopplingen samtidigt? Vill du kunna göra detta även när du inte är hemma? Då är routern TL-MR3040 från TP-Link något för dig.

TP-Link TL-MR3040

Funktion
Det är en mobil router med ett inbyggt batteri som låter dig använda den i upp till fyra timmar mellan laddningarna. Du pluggar bara i ditt 4g-abonnemangs modempinne i routerns usb-uttag och kan sedan trådlöst ansluta dina olika enheter via wi-fi och dela på uppkopplingen.

Att komma igång med TL-MR3040 är busenkelt. Vi stoppade bara i vårt usb-modem, slog på strömmen, anslöt vår dator och var ute och surfade inom en minut. Även att konfigurera routern var enkelt tack vare det tydliga gränssnittet, men för den som så önskar finns även en mängd mer avancerade inställningar att pilla med.

Prestanda
Prestandamässigt klarar sig routern hyfsat. När vi har den precis intill datorn når den upp till 90% av hastigheterna vi får med usb-modemet direkt i datorn, vilket är helt okej. Däremot sjunker prestandan snabbt när vi kommer en bit ifrån och redan vid 20 meter och fri sikt den i princip oanvändbar. Även tunna innerväggar ställde till med prestandamässiga problem. Så även om TL-MR3040 i teorin skulle kunna ersätta en lite kraftfullare router därhemma är det inget som rekommenderas i praktiken.

TP-Link TL-MR3040

Det är istället ute på stan som TL-MR3040 kommer till sin rätt. Att kunna rycka 4g-modemet ur den bärbara datorn och en minut senare låta en mobil, en surfplatta och kompisens dator dela på uppkopplingen är fantastiskt smidigt och användbart. Att du dessutom inte ens behöver vara i närheten av ett vägguttag gör det ännu bättre. Mer trådlöst än så här blir det inte.

Den trådlösa glädjen är dock relativt kortvarig då routerns inbyggda batteri inte räcker mer än 4 timmar åt gången. Så rör dig inte alltför långt ifrån vägguttaget om du vill kunna dela på uppkopplingen under längre tid.

Omdöme
TL-MR3040 är både lättanvänd och mycket snygg och stilren, men detta innebär också att den tyvärr inte är särskilt funktionsrik. Den saknar många av de funktioner som konkurrenten Dovado Go har, men är å andra sidan samtidigt nästan bara hälften så dyr.

Vill du låta hela familjen dela på 4g-uppkopplingen när ni är ute på stan är TP-Link TL-MR3040 ett snyggt, enkelt och prisvärt alternativ.

TP-Link TL-MR3040
Tillverkare/kontakt: TP-Link, www.tp-link.se.
Systemkrav: 3g/4g usb-modem.
Wi-fi: 802.11 b/g/n
Batteritid: Knappt 4 timmar.
Anslutningar: Wan, lan, usb 2.0 (för 3g/4g-modem), microusb (för laddning)
Storlek: 10,0 x 6,2 x 1,6 cm
Vikt: 94 gram.
Cirkapris: 480 kronor.

Plus: Lättinstallerad och lättanvänd. Snygg. Prisvärd.
Minus: Funktionsfattig. Bristfälliga wifi- och hastighetsprestanda.
Betyg (8 av 10)