I samband med avslöjandet av den amerikanska spionskandalen för drygt en månad sedan fick Pirate Bay-grundaren Peter Sunde och hans kolleger, Linus Olsson och Leif Högberg, en idé: Skapa en meddelande-app lik Whatsapp och Imessage, men som inte kan avlyssnas och inte lagrar sina data i USA.

Missa inte: Det här vet vi om USAs hemliga spionprogram Prism

Projektet som går under namnet Heml.is söker just nu investerare som kan finansiera utvecklingen av appen. PC för Alla kontaktade Peter Sunde.

Hur fick ni idén till Heml.is?

– Det var en gemensam diskussion vi haft, Jag, Linus och Leif då. Vi var alla irriterade och arga över NSA-övervakningen och kände att det gått för långt. Och vi har en del kunskap som vi kände kunde komma till nytta.

Har ni hittat någon investerare än?

– Vi har just nu 1 347 investerare. Vi kallar dem backers. Vi vill inte ha pengar från någon riskkapitalist eller så, vi vill jobba med våra användare enbart. Ingen reklam, inga krav från företag eller investerare. Det funkar inte ihop med det vi vill uppnå.

När hoppas ni kunna släppa den?

– Bra fråga. Vi jobbar hårt på att få fram en första välfungerande beta men blev lite fördröjda nu när det blev sådan hysteri. Jag vågar inte säga något datum, men själva koden är egentligen inte så svår att ta fram, det är sunt förnuft och genomtänkta saker.

Hur ska er app skilja sig från konkurrenter som exempelvis Whatsapp? Erbuder inte de också kryptering?

– Visst har de det. Men de har också i en del fall masternycklar och är baserade i USA. Eller så är de tekniskt fantastiska men har helt värdelösa användargränssnitt. Vi fokuserar på att konkurrera med WhatsApp/Kik/iMessage i enkelhet/snygghet, men samtidigt ha full koll på att användaren är säker och att det inte juridiskt ramlar i en fallgrop där vi måste avlyssna dem.

– Det kvittar hur krypterat allt är om inte infrastrukturen, såväl teknisk som juridisk, inte är rätt.