I samband med att Google visade upp den nya surfplattan Nexus 7 i går passade företaget även på att lansera en liten dongel som fått namnet Chromecast. Chromecast gör det möjligt att strömma video och ljud till en tv-apparat.

chromecast

Chromecast är en liten dongel som ansluts till en tv-apparat via hdmi-kontakten. Tittar du exempelvis på Youtube på en surfplatta med Android kan du klicka på en knapp som heter ”Cast”, och videoklippet strömmas då från internet till din tv.

Till viss del påminner Chromecast om Apples Airplay, men med vissa skillnader. Ljud och video strömmas inte direkt från din Android-enhet. Istället får den instruktioner om vad som ska laddas ned, och hämtar sedan videoklippet från internet via ett trådlöst nätverk.

chromecast tv

Chromecast drivs med en bantad version av Chrome OS som hanterar strömning av information från internet. Det betyder att du kan fortsätta att göra andra saker på din smartphone eller surfplatta medan informationen strömmas till din tv.

Inledningsvis fungerar Chromecast med Youtube, Netflix, Google Play Music och Google Play video. Stöd för Pandora och andra tjänster är på gång. Enligt Google kommer tredjepartsutvecklare kunna erbjuda stöd för Chromecast i sina appar.

Det kanske bästa med Chromecast är att den har en prislapp på endast 35 dollar, motsvarande 230 kronor. Svenskt pris och tillgänglighet är dock okänt i skrivande stund. I USA kan den beställas redan nu och kommer att skeppas den 2 augusti.

IDG News