Windows RT har än en gång drabbats av ett stort bakslag då Asus styrelseordförande, Jonney Shih, i går meddelade att hans företag inte kommer att satsa på nästa generations surfplattor med Windows RT.

I en intervju med Allthingsd uppger Jonney Shih att intresset varit för lågt för att rättfärdiga en fortsatt satsning.

– Resultatet ser inte speciellt lovande ut, säger Jonney Shih till Allthingsd, och refererar till de senaste försäljningssiffrorna för Microsofts RT och Asus Vivotab RT, som båda kör Windows RT.

I sin senaste kvartalsrapport meddelade Microsoft att företaget tvingats göra en nedskrivning på 900 miljoner dollar. Anledningen är ett för stort restlager av osålda Surface RT.

En inlaga till amerikanska insynsmyndigheter i veckan visar Microsoft endast tjänat 853 miljoner dollar på försäljningen av sina Surface-plattor sedan lanseringen fram till den 30 juni. Annonsbudgeten för Surface låg under perioden var 898 miljoner dollar.

Tidigare denna månad tog även Lenovo bort sin surfplatta med Windows RT från företagets webbplats. I mars beslutade Samsung att lägga ned försäljningen av sin RT-platta, Ativ Tab.

HP och Toshiba uppgav för att de båda företagen kommer att släppa surfplattor med Windows RT, något som aldrig skedde. Acer meddelade i maj att företaget inväntar nästa version av Windows RT 8.1 innan man tar ett beslut på en eventuell satsning.

Dell som fortfarande erbjuder surfplattan XPS 10 med Windows RT har inte kunna nås för en kommentar om företagets framtida planer.

Enligt analytiker finns det risk för att Microsoft kommer att bli det enda företaget som erbjuder surfplattor med Windows RT i framtiden.

– Windows RT har ifrågasatts och pc-tillverkarna är inte intresserade av operativsystemet. Det krävs stora incitament för att hålla intresset uppe, säger Patrick Moorhead på analysföretaget Moor Insights & Strategy.

IDC instämmer och anser att Microsofts strategi kring Windows RT har förvirrat kunderna.

– Windows RT är fortfarande svårsålt hos kunderna. Den kommande 8.1-uppdateringen kommer antagligen att förvirra kunderna ännu mer eftersom plattformen kommer att kallas Windows RT 8.1, säger Tom Mainelli på IDC.

Jack Gold på analysföretaget J. Gold Associates tror att det bästa Microsoft kan göra är att släppa Windows RT helt och hållet.

– Microsoft borde lägga ned Windows RT och istället satsa på surfplattor med Windows 8, och fokusera på bättre priser i kombination med fler funktioner. En fortsatt satsning på Windows RT kan bli en dyr affär för Microsoft och ta resurser från andra projekt som har en större chans att lyckas, säger Jack Gold.

IDG News