I ett försök att öka antalet appar för Windows Phone har Microsoft släppt ett nytt verktyg som gör utvecklingen enklare. Windows Phone App Studio är ett gratisverktyg som gör det enkelt att skapa appar utan några som helst kunskaper i utveckling.

Windows Phone App Studio

Windows Phone App Studio är gratis att använda och finns nu som en första testversion. Enligt Microsoft ska verktyget vara så enkelt att använda att vem som helst kan skapa sin egen app.

– Vi har hört många bra idéer från potentiella Windows Phone-utvecklare, men de har inte de färdigheter som krävs för att förverkliga sina idéer med traditionella utvecklingsverktyg, skriver Microsoft chef för Windows Phone-appar, Todd Brix, i ett blogginlägg.

Windows Phone App Studio körs i webbläsaren och är optimerat för IE10. Det finns en rad färdiga mallar som kan användas som grund för en ny app. Det finns även ett stort urval av färdiga funktioner som används ofta i appar.

När appen är färdig krävs det ett utvecklarkonto hos Microsoft för att publicera den i Windows Phone Store. Ett utvecklarkonto kostar cirka 130 kronor per år.

Windows Phone Store har i dagsläget cirka 145 000 appar, jämfört med Google Play som har mer än 819 000 appar för Android och Apples App store som har mer än 900 000 appar för IOS.

IDG News