De flesta webbläsare har en funktion som gör det möjligt att komma ihåg de lösenord du använder på olika webbplatser. Det gör det enkelt att logga in på olika tjänster utan att du behöver komma ihåg alla inloggningsnamn och lösenord.

Googles Chrome är inget undantag, men den innehåller en allvarlig säkerhetsbrist. I Chrome är det möjligt för en utomstående att se dina lösenord för alla webbplatser där du valt att spara lösenordet i webbläsaren.

Det kräver visserligen att någon har fysisk tillgång till din dator och att du är inloggad på datorn. Chrome har en inställning för sparade lösenord i webbläsarens inställningar som erbjuder möjligheten att visa lösenorden i klartext.

För att kontrollera hur enkelt det är gör du enligt följande:

1. Gå till inställningarna för Chrome
2. Klicka på avancerade inställningar
3. I avdelningen som heter ”Lösenord och formulär” klickar du länken som heter ”Hantera sparade lösenord”

chrome lösenord
4. Du ser nu en lista med olika sajter. När du för musmarkören över en sajt kan du välja att visa lösenordet i klartext till höger.

chrome

Så skyddar du dig

För att någon ska komma åt dina lösenord så krävs det att personen har direkt tillgång till din dator och att du är inloggad så att personen kan öppna Chrome. Det är osäkert om Google planerar att ändra den här funktionen, så det finns egentligen endast två sätt du kan skydda dig på.

1. Fortsätt att använda Chrome för att spara lösenord, men använd även ett lösenord för ditt konto på din dator och se till att den är låst varje gång du lämnar den, eller ställ in så att skärmsläckaren låser datorn efter en minut.

2. Avstå från att låta Chrome komma ihåg dina lösenord och använd istället en lösenordshanterare likt Lastpass eller 1Password för att hantera uppgifterna.

IDG News