För snart tio år sedan lanserades fildelarsajten Pirate Bay av Peter Sunde, Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij. Nu på lördag hålls en stor fest för att fira jubileet i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Under åren som gått har både Pirate Bay och fildelarsajtens medgrundare varit med om en hel del både utanför och innanför rättssalen. Vi har tillsammans med Pirate Bays medgrundare, Peter Sunde, sammanställt de tio viktigaste händelserna under åren som gått.

1. Pirate Bay grundas

Den 15 september 2003 lanseras The Pirate Bay officiellt av Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij. Peter Sunde, tidigare medlem i Piratbyrån, utses till Pirate Bays talesperson, en roll han har fram till 2009.

2. Razzian mot Pirate Bay och PRQ

Den 31 maj 2006 slår svensk polis till mot Pirate Bays internetleverantör, PRQ, och lägger beslag på flera servrar. Tillslaget leder till att sajten är ur drift fram till den 2 juni samma år. Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij och Mikael Viborg tas in till förhör av polisen men släpps senare samma dag. Anledningen till razzian är misstankar om brott mot upphovsrättslagen.

3. Jakten på ett eget land

I början av 2007 bestämmer sig Pirate Bay för att köpa ett eget land, något som ska göra att sajten kan drivas utan risk för ytterligare razzior. Siktet ställs in på Sealand, en gammal oljeplattform utanför Storbritannien som vid tidpunkten är till salu. Pirate Bay startar en insamlingskampanj som genererar cirka 25 000 dollar (motsvarande 163 000 kronor). Dessvärre ligger prislappen för Sealand på sex miljarder dollar (motsvarande 39 miljarder kronor), så det blir ingen affär.

Efter lite internt bråk om vad Pirate Bay ska göra för pengarna som samlats in bestäm sig Peter Sunde för att köpa regnskog i Brasilien.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning