7. Beatrice Ask och OS i Kina

pirate bay kinaI augusti 2008 skickar Den internationella olympiska kommittén, IOC, ett brev till Sveriges dåvarande justitieminister, Beatrice Ask. I brevet vädjar IOC till den svenska regeringen att stoppa spridningen av videoklipp från OS i Peking som sker via Pirate Bay.

Beatrice Ask går ut i media och uppger att Pirate Bay är pinsamt för Sverige. Något som enligt Pirate Bay är ett lagbrott då fildelarsajten vid tillfället är ett pågående ärende i en polisutredning, och därmed inte får kommenteras officiellt.

8. 25 miljoner användare

I november 2008 meddelar Pirate Bay att fildelartjänsten satt ett nytt rekord och har 25 miljoner aktiva användare i sitt nätverk.

9. Konstutställningen i Venedig

I juni 2009 deltar Pirate Bay i konstbiennalen i Venedig under parollen ”Embassy of Piracy”. Deltagandet är dock inte populärt hos den lokala polisen som uppmanar deltagarna att ”Pirate Bay inte får finnas i Italien”. Polisen försöker även beslagta Pirate Bays servrar, men upptäcker snart att servrarna står säkert i Sverige och att det inte är mycket de kan göra.

10. Försäljningen av Pirate Bay

I slutet av juni meddelar det svenska företaget Global Gaming Factory X med Hans Pandeya i spetsen att man har för avsikt att köpa Pirate Bay för cirka 60 miljoner kronor, varav 30 miljoner kronor i kontanter och det resterande beloppet i aktier.

Affären går i stöpet då planerna får så mycket negativ press att investerarna drar sig ur. Hans Pandeya polisanmäls även och anklagas för bland annat bedrägeri, men frias sedan från anklagelserna.

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning