Alla som har varit på resande fot vet att det händer ibland. Du hamnar på platser där det är stört omöjligt att få tag på en trådlös internetuppkoppling som är gratis. Och hittar du ett krävs det ofta registrering och inloggning.

På många utländska flyg­platser kan det exempelvis vara både dyrt och krångligt att surfa. Det känns riskabelt att uppge sitt kreditkortsnummer, och ofta behöver du köpa ett dyrt dagpass – även om du bara ska kolla mejlen.

I det här läget kan Skype Wifi vara en lösning.

En miljon nätverk
Skype är som bekant en tjänst för att ringa gratis över internet, men det finns även betaltjänster för dig som exempelvis vill ringa till vanliga telefoner. För att göra det måste du ladda upp pengar i förväg, och de här pengarna kan du även använda för att surfa.

Skype har helt enkelt valt att samarbeta med över en miljon trådlösa nätverk runt om i världen. I stället för att betala till varje operatör använder du alltså pengarna på ditt Skype-konto.

Fördelen med att ladda upp pengar i förväg är att du slipper exponera ditt kontokort. Dessutom betalar du per minut, så att kolla mejlen eller göra en Facebook-uppdatering kostar bara någon krona. Det exakta priset varierar från plats till plats, men innan du börjar får du alltid veta minutavgiften.

Om du använder dator, smartphone eller surfplatta spelar ingen roll – Skype Wifi-fungerar för allt.

Däremot bör det förstås ­tilläggas att tjänsten bara är en sista utväg. I de flesta fall finns det trådlösa nätverk som är gratis. Med gratisappen WiFi Finder från Jiwire (finns i Google Play och Apple App Store) eller via sajten surftips.se/jiwire får du hjälp att hitta dem.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Skype Wifi.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator, smartphone eller surfplatta.

Det här lär du dig:

  • Vad Skype Wifi är.
  • Hur du kommer igång på datorn.
  • Att ladda hem och använda app.