I ett blogginlägg utfärdade Microsoft i torsdags en stark varning till användare av Windows XP och uppmanar användarna att de bör uppgradera till en nyare version av Windows innan april nästa år.

Den 8 april 2014 kommer supporten för Windows XP att läggas ned, något som betyder att Microsoft inte kommer att släppa några säkerhetsuppdateringar efter det datumet. Datorer som kör XP efter april riskerar därmed att utsättas för attacker.

– Redan den första månaden efter april 2014 kommer hackare att försöka hitta säkerhetshål i XP som baseras på buggfixar för senare versioner av Windows. Fungerar dessa säkerhetshål står användarna inför en stor risk då vi inte kommer att täppa till dessa, skriver Tim Rains på Microsoft i ett blogginlägg.

Enligt honom kan hackare analysera buggfixar för exempelvis Windows 7 och försöka använda samma sårbarheter mot Windows XP. Fungerar en attack mot XP betyder det att operativsystemet är sårbart för all framtid.

Microsoft har sedan två år tillbaka fört en kampanj som uppmanar användare av det tolv år gamla XP att uppgradera till en nyare version av Windows.

En rad säkerhetsexperter har även varnat för att det redan nu kan finnas kända säkerhetsproblem i XP som hackarna väntar med till efter att supporten läggs ned.

Ett stort problem är att många användare världen över troligtvis kommer att fortsätta köra Windows XP efter april nästa år. Enligt siffror från mätföretaget Net Applications finns det risk för att en tredjedel av världens alla pc att köra Windows XP efter det att supporten läggs ned.

Förutom Windows XP kommer även IE6 att pensioneras den 8 april. I juli användes den tolv år gamla webbläsaren fortfarande av sex procent av världens internetanvändare.

IDG News