Vad gör du om Windows inte startar? Om du varit förutseende nog att skapa en återställningsenhet kan du spara både tid, arbete och smärta om du någon gång stöter på ett problem med din Windows 8-installation. Med en sådan kan du starta datorn och få tillgång till ett antal återställnings- och felsökningsverktyg för att återuppliva en skadad Windows-installation.

Liknande möjligheter har funnits i tidigare Windows-versioner, men skillnaden i Windows 8 är att det går att använda ett usb-minne. Precis som tidigare går det också att utnyttja en optisk skiva, men då finns inte möjligheten att säkerhetskopiera dator­leverantörens återställningspartition.

Det usb-minne du använder kan vara ganska litet – en halv gigabyte räcker, men vill du ha plats för en oem-återställningspartition behöver du mer utrymme. Minnet blir låst för ändamålet och kan inte användas till något annat.

återställningsenhet
1. Till usb-minne. Gå till Windows startsida och skriv skapa. Klicka på Inställningar och välj Skapa en återställningsenhet. Om datorn har en återställningspartition från datortillverkaren kan du nu om du vill bocka för att kopiera denna. Gå sedan vidare med Nästa.

återställningsenhet
2. Välj. Välj ditt usb-minne. Om enheten inte redan är ansluten till ditt system kan du göra det nu – fönstret kommer att uppdateras. Fortsätt med Nästa. Läs varningen och fortsätt genom att klicka på Skapa.

återställningsenhet
3. Färdigt. När processen är klar (det kan ta tid), ta ur ditt minne, märk det noga och lägg undan det. Får du någonsin problem kan du använda det till att starta datorn och reparera ditt krånglande Windows med flera olika metoder.

återställningsenhet
4. Till skiva. Om du hellre vill använda en skiva, gå till Windows startsida och skriv fil. Byt till Inställningar och välj Filåterställning för Windows 7. Klicka på Skapa en systemreparationsskiva. Sätt i en tom skiva, välj önskad enhet och klicka på Skapa skiva nedtill.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Skapa en återställningsenhet för räddning av Windows.