Nästan 90 miljoner kronor om året. Så mycket betalar du och andra konsumenter i dolda avgifter när ni handlar teknik. Köper du exempelvis en extern hårddisk tillkommer en avgift på 80 kronor – och på ett 50-pack dvd-skivor får du betala 130 kronor extra. Avgiften, som kallas privatkopierings­ersättningen, kompenserar upphovsmännen för att vi gör kopior för privat bruk.

Eftersom det är tillåtet att exempelvis kopiera en cd-skiva till nära släktingar är tanken att upphovsmännen ska ersättas för utebliven skivförsäljning. Det handlar alltså inte om piratkopieringen utan om den lagliga privatkopieringen.

Pengarna fördelar organisationen Copyswede bland musiker, låtskrivare, skådespelare och andra upphovsmän, men bland datoranvändarna har privatkopieringsersättningen lågt stöd.
PC för Alla frågade 3 000 personer vad de tycker om avgiften, och 8 av 10 vill ta bort den helt.

Copyswedes vd Mattias Åkerlind är inte förvånad över resultatet.
– Om man uppfattar frågan som ”ställer du dig positiv till en fördyring” så är det inte konstigt att folk svarar nej. Men jag tror att det finns en stor vilja bland svenska folket att betala så att upphovsmännen får möjlighet att skapa någonting nytt.

Den här aspekten tycker han kommer bort i diskussionen.
– Man stirrar sig blind på avgiften, men det här en kompensation som gör att rättighets­havarna kan skapa nytt material som vi kan njuta av. Får upphovsmännen ingenting att skapa för har vi snart ingenting skapat.

”Rimligt på kassettband”

De senaste åren har lagliga musiktjänster som Spotify och Netflix växt fram, och det gör att behovet av att lagra film och musik minskar.

I PC för Allas undersökning svarar 80 procent att de framför allt använder hårddiskar och usb-minnen för att lagra egna bilder och annat som de skapat själva. Det är bara 7 procent som främst lagrar upphovsrättsskyddad musik och film, alltså det privatkopieringsersättningen ska ­kompensera.

De här förändringarna gör att Klas Elm, som är vd för branschorganisationen Elektronikbranschen, tycker att privatkopieringsersättningen har spelat ut sin roll:
– Att man ska betala bara för att det finns en möjlighet att använda de här produkterna för privatkopiering tycker vi är ett väldigt svagt argument. Systemet var kanske rimligt när vi hade Maxell UD90-kassettband och spelade in lp-skivor från kompisarna – men det var då.

Mattias Åkerlind på Copyswede håller däremot inte med om den här bilden.
– Det finns en legitimitet för privatkopieringsersättningen. Vi gör löpande undersökningar och konstaterar att det fortfarande spelas in massor med musik från cd-skivor och program från tv. Strömmande tjänster är ett bra komplement, men privatkopieringen finns alltjämt.

Varför ska en konsument som betalar för Spotify och Filmnet – och som inte privatkopierar – betala för att kunna lagra sina digitalbilder på en extern hårddisk?
– Jag tycker det är rimligt att lägga bördan på de företag som tjänar pengarna på att sälja lagringsmedia. Många glömmer bort att avgiften är riktad mot branschen, och det är upp till bolagen att slå ut den här kostnaden hur man vill. Alternativet skulle vara att lägga det på skatten som i Norge, men då får även de som inte köper en extern hårddisk vara med att betala.

Men är det rimligt att den som inte privatkopierar ändå måste betala?

– Ja, det ligger i schabloniserade avgifters natur.

Det är en ganska stor del av priset som går till er. För dvd-skivor kan avgiften (2,65 kr/skiva) bli högre än alkoholskatten. Är ett sådant system rimligt?
– Om vi pratar om jämförelsen med alkoholskatten så är det relationen av produktens totala pris. Ser man isolerat på ersättningens storlek i sig så tycker jag att det är en fullt rimlig kompensation för att man exempelvis slipper köpa en film och i stället får den av en kompis. Ser man det så här kan man ju till och med tycka att 2,65 kronor per skiva är en ganska låg kompensation.

Fler produkter

De senaste åren har Copyswedes intäkter för privatkopieringen minskat. Folk köper betydligt färre tomma dvd- och cd-skivor, och nu vill organisationen avgiftsbelägga fler produkter.
– Om en majoritet av medborgarna ska förstå hur det här systemet hänger ihop tror jag att det vore rimligt att inkludera allt som kan användas för privatkopiering – men i stället ha ganska låga ersättningar så att det inte påverkar marknaden.

I linje med det kräver Copyswede privatkopieringsavgift för datorer och surfplattor. Vad som gäller är i skrivande stund oklart eftersom branschen inte har tagit ställning till det här kravet.

Copyswede har även krävt en avgift på 3,50 kronor per gigabyte för mobiltelefoner, alltså drygt 200 kronor för de dyraste lurarna.
– Försäljningen av mp3-spelare har minskat och nu lyssnar man på musik via sin telefon. Vår inställning är att mobiltelefonen har samma funktioner som en mp3-spelare, och att man därför ska betala privatkopieringsersättning.

Frågan befinner sig dock just nu i domstol i väntan på ett utslag.
Det finns även en diskussion om privatkopieringsersättning på molntjänster som Dropbox och Skydrive, men det här är inget Copyswede arbetar med i dag.
– Vi tittar på hela molnfrågan, men den ligger ganska långt fram, säger Mattias Åkerlind.

Men medan Copyswede vill utöka privatkopieringsersättningen tar ­Elektronikbranschen strid för att ta bort den. Organisationen har bland annat tagit kontakt med politikerna, berättar Klas Elm:
– Jag hoppas att vi får igenom ett helt nytt system för ersättning. Om inte förr så i och med nästa val 2014. Jag tror att tiden är mogen. Det är nästan ingen som försvarar privatkopieringsersättningen med någon glöd.