Under söndagen blev det klart att Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, får sparken. En av anledningarna är att hon under de senaste 18 månaderna dragit på sig en telefonräkning på hela 311 000 kronor. Av det beloppet stod 280 000 kronor för datatrafik utomlands via så kallad dataroaming.

Att inte stänga av roaming på din telefon kan bli en dyr affär, inte minst om du har en smartphone. Smartphones brukar ständigt skicka och ta emot data över internet, och det enda sättet att undvika att drabbas är att stänga av dataroaming helt och hållet.

Så här gör du

Roaming brukar normalt vara avstängt som standard i din smartphone, men det kan vara en god idé att dubbelkolla det innan du åker utomlands. Det finns två sätt att begränsa telefon och datatrafik, antingen stänger du endast av datatrafik helt och håller eller så slår du av endast av dataroaming.

roaming android iphone

Skillnaden är att om du endast stänger av datatrafik helt fungerar det inte ens hos din egen operatör. Stänger du av dataroaming stängs datatrafiken endast av när du är utomlands.

Android

För att stänga av all datatrafik i Android kan du hålla ned strömbrytaren och välja ”Avaktivera datanätverk” i den meny som visas. För att stänga av dataroaming går du till följande:

Inställningar -> Trådlöst och nätverk -> Mobila nätverk

Se till att rutan som heter ”Dataroaming” är avmarkerad. Trådlöst internet kommer fortfarande att fungera även om stänger av dataroaming.

Iphone

För att stänga av dataroaming på en Iphone går du till följande:

Inställningar -> Allmänt -> Mobilnät

I menyn kan du välja att stänga av alla datatrafik (utom trådlöst internet) genom att avaktivera knappen som heter ”Mobildata”. Vill du endast stänga av dataroaming väljer du att avaktivera knappen som heter ”Data-roaming”.

  • För mer information om hur du kan minimera din telefonräkning när du är utomlands kan du läsa den här guiden.