Microsofts eget säkerhetsprogram, MSE (Microsoft Security Essentials) hör till ett av de populäraste säkerhetsprogrammen på marknaden. Men nya siffror visar att användarna väljer bort den senaste versionen som följer med i Windows 8, som går under namnet Windows Defender.

Uppgifterna kommer från säkerhetsföretaget Opswat som gjorde en mätning av vilka säkerhetsprogram Windowsanvändarna har installerade. Siffrorna bygger på mätningar från Opswats program, Security Score, som släpptes i juni.

Mätningen har delats upp i tre kategorier, de populäraste säkerhetsföretagen överlag, de vanligaste individuella säkerhetsprodukterna och de populäraste säkerhetsprodukterna som erbjuder realtidsskydd.

Inte helt oväntat leder Microsoft listan med MSE och Windows Defender som tillsammans används av 25,8 procent av alla Windowsinstallationer. På andra plats återfinns Avast med 23,6 procent. De övriga säkerhetsföretagen som AVG, Symantec, Eset, Avira och Kaspersky hamnade alla under tio procent vardera.

Vad gäller individuella produkter intar Avast gratisprogram förstaplatsen med 19,5 procent följt av MSE med en andel på 18,3 procent. Windows Defender för Windows 8 stod för 7,7 procent.

Det mest intressanta i mätningen är antalet installerade säkerhetsprogram som inte är aktiverade, det vill säga installerade på hårddisken men används inte. Mätningen visar då att hela två tredjedelar av alla Windows 8-användare har valt att installera ett annat säkerhetsprogram och stängt av Windows Defender.

Windows Defender kommer installerat och aktiverat på alla nya Windows 8-installationer, vilket betyder att användarna har aktivt valt att stänga av säkerhetsprogrammet och skaffat sig ett annat från en tredje part.

Som jämförelse är MSE aktivt på 98 procent av alla datorer som kör Windows 7, Vista eller XP.

Enligt Opswat kan det låga användandet av Windows Defender för Windows 8 bero på att användarna är förvirrade kring programmet funktionalitet, eller huruvida det verkligen ger dem ett fullgott skydd.

Opswat utförde även en mätning av antalet installerade molntjänster. Enligt mätningen stod Google Drive för 22,5 procent, Dropbox 19,5 procent och Microsofts Skydrive för 15,4 procent. De tio största leverantörerna på området stod tillsammans för 83 procent.

IDG News