Word, Excel och Powerpoint är alla bekanta Microsoft-program. Men har du hört talas om Publisher? Om inte kan det här programmet bli en riktigt rolig ny bekantskap!

Publisher är ett så kallat desktop publishing-program, eller dtp. Med ett sådant kan du snyggt och proffsigt sätta samman text, foton och illustrationer till sidor och tryck­saker, oavsett om de ska skrivas ut, skickas som pdf-filer eller massproduceras på ett tryckeri. PC för Alla görs till exempel i det avancerade dtp-programmet Adobe Indesign.office 365 publisher

Publisher är inte riktigt på samma proffsnivå som Indesign, men funkar desto bättre för användare som inte är så insatta i professionell trycksaks­design. Här får du mycket hjälp på traven i form av färdiga designmallar och guidning till typsnittsval, snygg placering av bilder och text, matchande färger, och när allt är klart, hur du går vidare med export till pdf, färdiga filer till tryckeriet eller till och med som webbsida.

Ingår i abonnemanget
En av fördelarna med att ­abonnera på Office 365 Home Premium är att du får tillgång till hela sviten av Office-program, inklusive tre program som du annars får betala dyra pengar separat för. Outlook, Access och ovan nämnda Publisher ingår inte i Office 2013- paketet för hem­användare (Home & Student). För en tusenlapp office 365 publisherextra (Home & Business) får du med Outlook. För att få alla programmen som ingår i Office 365 Home Premium på ”gammaldags” vis får du köpa Office Profes­sional som kostar nästan 5 000 ­kronor.

Access och Outlook är program som kanske inte så många har nytta av i hemmet, men följ med så kikar vi närmare på Publisher!


Här är alla 3 delarna i Office 365-skolan
Del 1: Kom igång med Office 365 Home Premium – välj rätt abonnemang, registrera och installera.

Del 2: Jobba i molnet. Samarbeta med Skydrive, lagra inställningar online, kör Office över internet.

Del 3: Skapa snygga trycksaker i ­Publisher – guide till det roligaste Office-programmet. (Den här skolan.)

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Publisher (Office 365)
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:

  • En dator med Office 365 eller Microsoft Publisher 2013 separat.

Det här lär du dig:

  • Att komma igång och skapa dokument i Publisher.
  • Hur du använder programmets hjälpmedel för god design.
  • Grundläggande funktioner för placering och formatering av bilder och text.
  • Hur du exporterar din ­färdiga trycksak för utskrift eller tryck.