Traditionella datorvirus, som sprider sig genom att kopiera sig själva, är inte speciellt vanliga idag. Numera är det trojaner som står för de flesta infektionerna. Men hur kan din dator drabbas av en trojan? Det här är sex av de vanligaste sätten som trojaner sprider sig på.

En trojan är ett slags datorvirus som gömmer sig inuti ett annat program. Namnet kommer från den mytiska trojanska hästen. Förr var det vanligt att skadlig kod var ute efter att förstöra filer och ställa till med problem för den drabbade användaren, men idag handlar det främst om att tjäna pengar åt de som ligger bakom trojanerna.

Trojaner kan ha olika syften, men de allra vanligaste är att dels samla ihop information om användaren av den infekterade datorn genom att spionera på vad användaren gör, samt skanna igenom lagringsenheter efter viktig data. Det kan handla om användarnamn och lösenord, kontonummer och annat. Information som man antingen kan utnyttja själva eller sälja på den svarta marknaden.Botnätet Mariposa

Ett annat väldigt vanligt syfte är att göra datorn till en så kallad zombie i ett botnät. Ett botnät är ett virtuellt nätverk av infekterade datorer, som kan kontrolleras av de som ligger bakom trojanen med hjälp av en C&C-serverCommand & Control.Via servern skickar man ut olika kommandon till de infekterade datorerna för att få dem att arbeta tillsammans. Man kan utnyttja det här för att skicka ut skräppost, genomföra omfattande attacker mot servrar och så vidare.

Det här kan leda till en del lite otippade problem – om din dator, utan din vetskap, använts för att skicka ut spam, kan din Internetleverantör stänga av ditt konto med hänvisning till avtalet där det sällan är tillåtet att skicka spam från sina konton. Jag har hört från läsare som drabbats av just detta.

Mariposa var ett botnät med uppskattnignsvis 13 miljoner infekterade datorer anslutna. I samband med att den spanska polisen slog till mot skaparna av Mariposa, och arresterade tre män, gjorde jag en intervju med säkerhetsexpertern David Sancho på Trend Micro angående Mariposa. Läs intervjun här.


Gemensamt för alla de här trojanerna är att de inte vill bli upptäckta. De är skickliga på att gömma sig i datorerna och se till att de inte belastar datorn så pass mycket att användaren blir misstänksam. För en icke van användare som inte vet vad man ska titta efter, är det svårt att veta att ens dator är infekterad.