Det verkar som om användarna har lyssnat på Microsofts varning kring nedläggningen av supporten för Windows XP den 8 april. De senaste siffrorna från mätföretaget Net Applications visar att användandet av Windows XP föll med 3,5 procentenheter under augusti, den största minskningen under en månad hittills.

Jämförs Windows XPs andelar bland endast de datorer som kör Windows är fallet ännu större. Från 40,6 procent i juli till 36,9 procent i augusti, en minskning med 3,7 procent.

windows xp minskar

Under perioden juli 2012 till juli 2013 tappade Windows XP endast cirka en halv procentenhet per månad. En sjundedel av förra månadens minskning.

Windows XPs minskade andelar kompenseras med ökade andelar hos både Windows 7 och Windows 8. Windows 8 ökade dock dubbelt så mycket som Windows 7 under förra månaden.

Under augusti hade Windows 7 en andel på 50 procent och Windows 8 ökade till 8,4 procent.

Microsoft har under två års tid utfärdat varningar för Windows XP med jämna mellanrum. Även säkerhetsexperter har gått ut med varningar om att XP kan bli en het måltavla för hackare och cyberbrottslingar när supporten läggs ned. Kritiska säkerhetsuppdateringar kommer enligt Microsoft att släppas efter att supporten läggs ned, men endast till företag som betalar för utökad support.

Problemet med Windows XP är speciellt stort i Kina där 70 procent av alla persondatorer kör på det snart tolv år gamla operativsystemet enligt Net Applications.

IDG News