Vi har testat ett par, tre datorer med AMD:s senaste processorer i A-serien, men i samtliga fall har det rört sig om den mobila varianten för bärbara datorer med sänkt strömförbrukning och även begränsad prestanda. Därför ville vi se efter vad en "riktig" AMD A10-processorer går för. Framför allt grafikkretsen i den, som ska vara extra kraftfull.

Att hitta en färdig dator med AMD A10 var inte helt lätt, Intel dominerar det mesta av pc-marknaden just nu. Men vi stötte till slut på denna modell som säljs av Komplett. Det är en en så kallad HTPC, en mediadator med ett extra snyggt chassi tänkt att kopplas till teven i vardagsrummet. Den är utrustad med gott om snabbt minne och en ssd istället för hårddisk, och har inget extra grafikkort utöver det inbyggda i AMD-processorn. Det gör den idealisk för att testa processorns prestanda.

Komplett Media Center A10

Processorn
A10-6700 som sitter här är den näst mest kraftfulla A-processorn i standardutförande. Den har fyra kärnor och en klockfrekvens på 3,7 GHz, samt ”turbo”-funktion som innebär en tillfällig boost till 4,3 GHz vid behov. Det är högre klockfrekvens än de dyraste och mest kraftfulla fyrkärniga Intel Core i5 och i7-processorerna. På papperet verkar det lovande, men Intel och AMD har så olika arkitektur att siffrorna inte är jämförbara. Intels topp-modeller gör helt enkelt mycket mer på lägre klockfrekvens.

AMD A10 ska snarare jämföras med mindre kraftfulla Intel Core-processorer i budgetsegmentet. En bättre indikation av hur bra A10 är, är att titta på prislappen. Det här är en budgetprocessor för budgetdatorer. Under en tusenlapp kosar den. Och som en sådan är den faktiskt riktigt prisvärd. I våra tester får vi ut hyfsade men inte extremt höga CPU-prestanda. Och det till ett väldigt bra pris, billigare än förra generationens Core i3.

AMD A10