Philips 55PDL8908S

Denna tv från Philips är gigantisk, och väger bly. Och den ser inte ut som någon annan tv vi testat tidigare, närmast designmässigt är nog Bang & Olufsens apparater.

Konstruktion
Hela fronten är tillverkad i ett stycke nästan kvadratiskt glas och sedan ställer du tv:n på golvet och lutar det mot väggen (upp till 10 grader) där den fästs mot ett specialfäste som medföljer i kartongen. Detta är samtidigt ett väggfäste som du använder om du vill få upp tv:n från golvet, men då den bygger på ganska ordentligt i nederkant bör du inte placera den allt för högt upp på väggen för att få till en bra tittvinkel från tv-soffa.

Vi gillar verkligen tv:ns yttre och Ambilight är pricken över i när vi slår igång 55PDL8908S. Men huruvida den passar i ditt hem eller inte beror naturligtvis på din möblering. Tv-bänk går av naturliga skäl bort.

Funktioner
Fjärr och menysystem är desamma som till Philips andra vassare tv-modeller av årets upplaga. Baksidan av kontrollen är ett minitangentbord som underlättar vid textinmatning. Fjärren kommunicerar med tv:n via rf i stället för ir som annars är standard. I smart-tv-läget fungerar fjärren dessutom som pekkontroll med riktigt bra precision. Smart finess också att vi kan rulla i webbsidor genom att dra markören till kanten av skärmen.

Philips 55PDL8908S

På tv:ns baksida finns en hdmi-ingång och 3 usb-anslutningar hyfsat lättåtkomliga. Ytterligare 3 hdmi-kontakter finns längre in bakom tv:n, riktade nedåt. Det mest spännande med den här tv:n är ändå de trådlösa anslutningsalternativen. Om du har en mobil med stöd för Miracast speglar du enkelt skärmens innehåll till tv:n, och att hitta utdelade nätverksenheter är lika enkelt som att switcha mellan digitalbox och bluray-spelare.

Med fler Philips-apparater i samma hushåll, uppkopplade i samma nätverk, ska du dessutom kunna komma åt innehållet mellan dina enheter, inklusive inspelningar på anslutna hårddiskar. Den här så kallade Multiroom-funktionen hade vi tyvärr inte möjlighet att utvärdera under testtillfället men den ser helt klart lovande ut på papperet.

Mediaspelaren i tv:n är lätthanterad och vi hade inga problem med att spela upp våra videofiler från usb-minnen eller nätverksutdelningar. Bildvisningen kunde vara aningen snabbare och vi hade lite problem med vissa mp3-filer när vi spelade upp dem från usb-pinnar av älde modell, något som andra tv-apparater vi testat inte haft problem med.

Bildkvalitet
Bildmässigt är vi inte riktigt lika imponerade som när det gäller funktioner och design. Svärtan går inte lika djupt som hos de vassaste led-apparaterna vi testat och detaljer har en tendens att flyta ihop i lågdagrar i mörka scener, om vi inte ställer upp ljusstyrkan på bekostnad av bottensvärta.

Färgerna är samtidigt riktigt fina och ljusstyrkan hyfsat jämn, om än inte perfekt. Lite förvånande är det samtidigt att Philips valt att satsa på aktiv 3d i den här tv:n, den dyraste varianten. Glasögonen är visserligen bekväma men bilden är inte behaglig att se på med en del crosstalkstörningar. Är du kräsen när det gäller bildkvalitet finns risken att du blir en aning besviken på Philips design-tv även om den är långt ifrån dålig.

Ljudet i tv:n är förvånansvärt bra med tanke på den tunna konstruktionen. Visst saknar vi bas men i övrigt är ljudbilden väldigt detaljerad och luftig.

Omdöme
Även om bilden inte håller toppkvalitet imponeras vi av Philips nya fräscha smart-tv-gränssnitt och här finns en del intressanta tjänster, till exempel Viaplay och Headwebb. När du läser det här ska även Netflix och SF Anytime ploppat upp i listan vilket gör den nära nog komplett när vi ser till viktiga on demand-tjänster, bortsett från HBO och Filmnet. Menysystemet är snabbjobbat och med tanke på den läckra designen och funktionerna tv:n erbjuder är den trots allt ganska prisvärd.

Philips 55PDL8908S/12
Tillverkare: Philips, www.philips.se
Tv-typ: Led-lcd, edge backlight.
Storlek: 55 tum.
Upplösning: 1 920 x 1 080.
Processor: Dual Core.
3D: Ja (aktiv), 2 par glasögon medföljer.
Anslutningar: 4 hdmi, 3 usb, komponent, rgb, ethernet, wifi, hörlurar, analog ljud in.
Tv-mottagare: Dvb-t/t2, dvb-c, dvb-s/s2.
Energiklass: A+.
Storlek: 119 x 124 x 4,2 cm.
Vikt: 42,4 kg.
Övrigt: Ambilight XL.
Pris: 25 000 kronor.

Plus: Snygg design. Snabbt och enkelt gränssnitt. Bra nätverksfunktioner.
Minus: Svärta och kontrast inte i topp. Problem med flash-sajter. 3d-bilden.
Betyg (8 av 10)