Idag finns det gott om smartphone-modeller som kan ta dugliga bilder – åtminstone så pass dugliga att de allra flesta nöjer sig med den bildkvalitet dessa telefoner ger. Mer avancerade kompaktkameror fyller dock fortfarande en funktion, som till exempel HX50V från Sony med massor av funktioner.

Sony DSC-HX50V
Det är inte alla kompaktkameror som har en så här bra zoom. 30 gånger ska det gå att förstora upp.

Konstruktion
Den är ganska stor att hålla i, men känns ändå inte klumpig. Den har en funktionsratt med manuella möjligheter, en ratt dedikerad åt exponeringskompensation och en separat knapp för filminspelning, popupblixt och en tillbehörssko för att ansluta exempelvis en separat blixt.

Menysystemet är egentligen inte särskilt krångligt, men det blir lätt förvirrande att menyerna ändras beroende på vad funktionsratten pekar på.

Funktioner
Bland övriga funktioner finns en inbyggd gps, inbyggt wifi. Den senare låter dig föra över bilder trådlöst till dator eller mobiltelefon, och du kan dessutom fjärrstyra kameran via Sonys särskilda app. Det senare kan vara användbart om du ska fotografera med långa slutartider.

Högsta upplösning vid stillbildsfotografering är 20 megapixel, och vid filminspelning 1080(50p). Storleken på jpeg-filerna ligger mellan sex och sju megabyte, men tyvärr finns inga råformatsmöjligheter.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning