Du går till det stora elektronikvaruhuset för att köpa en skrivare. ”Behöver du sladd också” frågar försäljaren, och utan att tänka speciellt länge svarar du ja. Eftersom sladden är ett måste betalar du de 119 kronor den kostar utan att reflektera över priset.

I själva verket har du åkt på en rejäl blåsning. Den skrivarsladd du betalade 119 kronor för går att köpa för 17 kronor i en annan butik – och en mobilsladd kan vara mer än 18 gånger så dyr!

För att jämföra har PC för Alla plockat ihop en varukorg med tio vanliga sladdar och jämfört priset. Det visade sig att medan Siba och Elgiganten tar cirka 1 200 kronor för de tio sladdarna kostar de bara 200 kronor i den billigaste nätbutiken.

Erik Modig som är forskare på Handelshögskolan och expert på hemelektronikbranschen är inte förvånad.
– Kedjorna måste tjäna pengar på något och då passar de på att ha lite högre priser på de produkter där konsumenten inte är medveten om priser. Det är inte så många som går in och jämför sladdpriser.

Slarvar med jämförelsen

Många kunder är noga med att jämföra priserna på datorn, skrivaren och tv:n. Via jämförelsesajter som Prisjakt letar vi upp den billigaste butiken. Men när det gäller sladdar och andra tillbehör gör vi sällan sådana jämförelser, och vi väljer som regel den sladd som försäljaren rekommenderar.
– Om man exempelvis har köpt en ny tv så är sladdarna ett måste och då spelar priset mindre roll. Man kanske även är nyfiken och otålig på att få kolla in sitt nya inköp och då väljer man att inte gå till ytterligare en butik bara för att sladden är dyr, konstaterar Erik Modig.

Den som studerar jämförelsesajten Prisjakt kan se att han har rätt. Medan datorer och skrivare brukar kosta 60 procent mer i den dyraste butiken än i den billigaste är skillnaden på sladdar ofta 600 procent!

”Vi luras inte”

Marina Davarinou är marknadschef på Siba, och hon tycker inte att företaget lurar sina kunder genom att ta 119 kronor för en skrivarsladd som går att få för 17 kronor.
– Det finns stora kvalitetsskillnader mellan olika kablar. Allt eftersom mängden information som ska överföras mellan enheter ökar växer även kravet på material och utförandet av ledaren hos kabeln.

I vår kartläggning har vi jämfört sladdar från olika tillverkare, och det här kan man inte göra, menar Marina Davarinou:
– Det är samma sak som att bara jämföra en 15,6 tum bärbar dator mellan den billigast och dyraste på Prisjakt.

– Får jag verkligen bättre utskrifter med 119-kronorssladden än med 17-kronor-sladden?
– Det beror på vilken miljö du har din skrivare i, kvalitet på skrivare och avstånd mellan skrivare och dator samt vad det är som ska skrivas ut.

Ingen skillnad

Är då billiga sladdar automatiskt sämre än dyra? Inte alls, säger Siamak Alian som är vd på Deltaco, som är en av Sveriges största grossister när det gäller sladdar.
– Det fanns en skillnad när sladdarna var analoga, men numera handlar det bara om att föra över ettor och nollor. Antingen kommer signalen fram, eller också kommer den inte fram.

Med andra ord: Scart-kontakten till vhs-bandsspelaren eller ljudkablarna till en bilstereo gav olika kvalitet. För en sladd som ska föra över information mellan datorn och skrivaren märks inga sådana skillnader.
– Det handlar om överföring av data, och då spelar det ingen roll om sladden kostar 119 eller 17 kronor, säger Siamak Alian.

Det enda som kan skilja är materialval. Billiga sladdar har ibland kontakter av plast eller någon enkel metall medan de dyrare kan vara guldpläterade.
– För överföringen av data spelar det här ingen roll. Kontakten kan däremot ha lite bättre slitstyrka på de dyrare sladdarna, men som regel sätter man ju in sladden en gång för alla.

Arne Linde som är lärare i Digital elektronikkonstruktion vid Chalmers instämmer:
– Den enda enda skillnaden är att den billigare kabeln inte tål samma slitage. Funktionaliteten är den samma och ska man inte dra ut och sätta i kabeln dagligen spelar kvalitetsskillnaden en minimal roll.

Liksom många andra har han noterat de stora prisskillnaderna.
– Marginalerna hos försäljarna är extrema när det gäller kablage. Det är inte ovanligt att avtalskunder får 80 procent rabatt på kablage.

Såg ingen skillnad

Något som kan ha betydelse är skärmningen, alltså hur bra sladden skyddas från påverkan från omgivningen. Det gäller framför allt för nätverkskablar, som påverkas av elektromagnetiska störningar. Det är därför det finns skärmade nätverkskablar. Siamak Alian säger dock att problemet bara märks i problematiska miljöer:
– I en vanlig hemmiljö gör det ingen skillnad, säger han.

De flesta sladdar som säljs i dag är usb-, hdmi- eller nätverkssladdar och här fall finns internationella organisationer som har satt upp standarder. För att få heta exempelvis hdmi 1.4 eller usb 2.0 måste sladdarna uppfylla samma krav.
– Det här gör att det inte är någon skillnad mellan sladdarna så länge de har certifikat och uppfyller rätt standard. En hdmi 1.4-kabel är samma oavsett pris, säger Siamak Alian.

Ett test som vår systertidning M3 gjorde för några år sedan visade just detta. Tidningen kopplade ihop tre identiska tv-apparater och bluray-spelare. Den enda skillnaden var att den ena hdmi-sladden kostade 70 kronor, den andra 400 kronor och den tredje 2 000 kronor. Testet visade att inte ens tv-tillverkarnas egna experter kunde se någon skillnad.l

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning