Nystartade Honeydocs är en tjänst som kan användas för att spåra hur ofta och när ett visst dokument öppnas. Säkerhetsföretaget WNC Infosec testade nyligen Honeydocs för att kontrollera hur dokument hanteras på den populära molntjänsten Dropbox.

I testet visade det sig att Dropbox öppnade och läste flera av de Word-dokument som laddades upp till tjänsten. Honeydocs teknik gör det möjligt för användare att få ett sms eller mejl när ett visst dokument öppnas. Användarna kan även se var dokumentet öppnats på en karta.

Enligt WNC Infosec tog det endast tio minuter efter att dokumenten laddats upp innan de öppnades av Dropbox. Av de filer som laddades upp i testet var det endast Word-dokumenten som lästes av Dropbox.

Loggfilerna visar att någon på Dropbox använde sig av Libreoffice för att öppna dokumenten.

– Nu är jag nyfiken. Öppnas filerna på grund av replikering eller för att leta efter skadlig kod. I så fall, varför var det endast Word-dokumenten som öppnades, skriver WNC Infosec i ett blogginlägg.

En taleskvinna för Dropbox uppger emellertid att det hela är helt normalt. Anledningen till att Word-dokumenten öppnades är att Dropbox skapar en förhandsvisning av vissa dokument på sin tjänst. Det betyder att dessa dokument måste öppnas för att kunna visa innehållet i förhandsvisningen.

Dropbox erbjuder även möjligheten att öppna Word-dokument, Powerpoint-dokument och pdf-dokument direkt i webbläsare, så att användarna kan läsa innehållet utan att först ladda ned filerna.

Enligt Dropbox är det endast ett fåtal anställda på företaget som har tillgång till användarnas filer.

– Vi har en sträng policy vad gäller åtkomsten av de filer som lagras på vår tjänst och åtkomst tillåts endast i sällsynta fall, står det i Dropbox användaravtal.

IDG News