Bredbandskollen är ett bra verktyg för att mäta din internet­hastighet. Men mätningen sker bara i ett enda ögonblick. Har du problem med att internet är trögt ibland kan det vara till stor hjälp vid felsökningen att veta till exempel om det inträffar vid speciella tider på dygnet. Då behövs ett nätverksmätverktyg.

I Networx kan du kontrollera ditt nätverks prestanda på alla möjliga sätt och du kan hålla reda på din månatliga internet­användning. Mätningen sker från din dator och kräver att den är igång. Om du har flera datorer i nätverket kan du i stället mäta hela trafiken över din ­router – men det kräver att den har stöd för något som kallas snmp (simple network management protocol).

Networx är gratis. Ladda ned det här: www.softperfect.com/products/networx


Så här mäter du nätverket

networx nätverk verktyg
1. Installera.
Installera ditt nedladdade program och starta det. Välj Swedish som språk och fortsätt med Next. Välj den nätverksanslutning du ansluter till internet med (Ethernet om datorn är kabelansluten till routern). Fortsätt med Nästa och sedan Slutför.

networx nätverk verktyg
2. Ställ in. Networx finns nu som en ikon nere i meddelandefältet. Högerklicka på den och välj Inställningar. Här kan du göra inställningar för bland annat utseende och larm. Om du bara vill mäta internetanslutningen, bocka för Ignorera lokal trafik inom LAN.

networx nätverk verktyg
3. Mät. Du kan mäta din nätverkstrafik över tid genom att använda verktygen Graf, Hastighetsmätare eller Statistik. Observera dock att programmet inte genererar någon egen trafik, det mäter bara den som existerar, till exempel om du strömmar film eller laddar ned något.

networx nätverk verktyg
4. Kvotera. Om du har ett trådlöst abonnemang med en begränsad datamängd, exempelvis per månad, kan du använda Kvotering för att få ett meddelande när du förbrukat en viss del av detta. Välj tillåten förbrukning med knappen Inställningar.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.
Program: Networx (www.softperfect.com/products/networxl)
Det här lär du dig:

  • Kontrollera ditt nätverk och mäta prestanda.