Dells surfplatta XPS 10 med Windows RT togs i går bort från företagets webbplats, något som antyder att den kommer att läggas ned. Det betyder att Microsoft nu är det endat företaget som säljer surfplattor med Windows RT.

Webbsidan för XPS 10 uppger att surfplatta inte längre är tillgänglig och hänvisar istället till Dells Latitude 10 som kör Windows 8 och drivs med en Intel Atom-processor.

Dell kommer dock att hålla ett event den 2 oktober där företaget kommer att lansera nya surfplattor. Dell har dock inte meddelat om man kommer att släppa nya surfplattor med Windows 8.1 RT.

– Vi kommer att lansera vår kompletta portfolio av surfplattor nästa vecka, säger en taleskvinna för Dell.

Dell var den sista tredjepartstillverkaren som erbjöd surfplattor med Windows RT. Lenovo, Asus och Samsung har samtliga dragit sig ur och lämnat plattformen på grund av svalt intresse från kunderna.

Enligt analytiker finns det en möjlighet att Dell nästa vecka kommer att lansera en efterföljare till XPS 10 som kör Windows 8.1 RT, men chanserna för det ser mycket små ut.

– För tillfället finns det ingen annan datortillverkare som intresserat av Windows RT annat än Microsoft som precis släppte Surface 2 med Windows 8.1 RT, säger Patrick Moorhead på analysföretaget Moor Insights and Strategy.

Lenovo, Asus och Samsung har meddelat att de kommer släppa hybriddatorer med Windows 8.1 som kör på Intel-processorer, men ingen av dem har nämnt något om surfplattor som kör på Arm-processorer och Windows RT.

Enligt Jack Gold på analysföretaget J. Gold Associates slutar företag inte att sälja produkter som går bra. Skulle Dells XPS 10 vara en populär produkt skulle Dell inte lägga ned den innan det finns en ersättare, säger Jack Gold.

Han tror inte heller att Dell kommer släppa nya surfplattor med Windows RT nästa vecka.

– Skulle Dell göra det går man mot de andra datortillverkarnas val att lämna Windows RT, säger Jack Gold.

IDG News