När Canon introducerade systemkameran Eos 7D i september 2009 hade den en helt nyframtagen aps-c-sensor på 18 megapixel. Den här sensordesignen har med små justeringar och förbättringar använts i en lång rad kameror i nästan fyra år nu. Men äntligen visar Canon upp en helt ny sensordesign och det står klart att de definitivt gjort mer än bara putsat på gamla konstruktioner de senaste åren.

Eos 7D

På ytan ser det inte så olikt ut. Yttermåtten är några tiondels millimeter större, du har 20,2 megapixel i stället för 18 och iso-omfånget har ökar ett steg. Kameran har inte oväntat en nyare generation av processor, Digic 5+ mot Digic 5 eller 4.

Den stora nyheten i den nya sensorn är Dual Pixel Cmos AF, ett helt nytt system för att bygga in fasdetekterande autofokus i själva bildsensorn. Grundidén med fasdetektering i huvudsensorn är förstås inte ny, men Canon har nu tagit tekniken ett steg framåt.

Eos 7D

Sensortekniken
Hittills har ett urval av pixlar blockerats till hälften så de mäter ljus enbart från ena halvan av objektivet. Så länge de är få och utspridda kan kameran interpolera fram saknade bilddata så det inte märks i bilderna. Men det begränsar hur många pixlar som kan användas utan att störa bildkvaliteten.

Det Canon nu har gjort är, lite förenklat, att alla pixlar delas i två delar så endera halvan kan användas för fokusmätning. Sedan används bägge halvorna för att skapa bilden. Så du har inte bara en bildsensor på 20 megapixel, du har också samtidigt en autofokussensor med potentiellt 20 miljoner mätpunkter.

Det här innebär förstås fler mätpunkter än tidigare, men också att fokusmätningen inte längre är lika beroende av bra ljus. Just förmågan att arbeta i svagt ljus är annars den enda påtagliga svagheten hos till exempel Nikon 1-kamerorna som haft den hittills överlägset bästa sensorbaserade fasdetektfokusen.


Canon Eos 70D är en rolig kamera att gå runt och turista med, den har en smidig och väl beprövad hantering, den nya mer påkostade kitobjektivet EF-S 18-135/3,5-5,6 STM är mycket trevligt. Kameran exponerar bra och ger härliga färger, även som här med en svår blandning av solljus och lampljus.

En jämförelse mellan Eos 70D och Nikons 1-kameror är lite intressant. Bägge har mycket bra fasdetekterande autofokus inbyggt i huvudsensorerna. De är bra på lite olika sätt. Nikon 1-kamerorna har fortfarande en avsevärt snabbare sensorfokus, de är fortfarande ensamma om att kunna följa snabbrörliga motiv utan separata autofokussensorer. Men det fungerar klart sämre i svagt ljus och precis som vanlig kontrastdetekterande fokus kan den bli ryckig under videofilmning.