Enligt mätföretaget Net Applications körde 9,8 procent av alla Windowsanvändare på Microsofts senaste operativsystem, Windows 8, i slutet av september. Det är en ökning med 3,5 procent de senaste två månaderna. Windows 8 lär med största säkerhet passera tio procent innan slutet av oktober.

Samtidigt som Windows 8 fortsätter att växa tappar Windows XP andelar i samma takt. I slutet av september hade Windows XP en andel på 31,4 procent av alla pc-datorer världen över, motsvarande 34,6 procent av alla Windowsdatorer.

En av anledningarna till Windows 8s senaste tillväxt antas bero på att höstterminen startat under perioden och många datortillverkare har erbjudit attraktiva specialerbjudanden i samband med det.

windows 8 tillväxt

En av tio datorer med Windows 8 körde även en förhandsversion av den kommande uppdateringen Windows 8.1 i september. Den färdiga versionen av Windows 8.1 kommer att släppas den 17 oktober.

Under förra månaden ökade Windows 8 även sin ledning jämfört med Windows Vista. I september stod Vista för 8,5 procent av alla Windowsdatorer.

Även om Windows 8 tar andelar från Windows XP i stadig takt visar Net Applications siffror att det finns risk för att mellan 18 och 26 procent av alla pc-datorer världen över kommer att köra på XP när supporten läggs ned i april nästa år.

IDG News