För snart ett år sedan gjorde vi ett första test av routrar med standarden 802.11ac. Det var massiva och dyra klunsar som dessutom vid det tillfället var rätt poänglösa eftersom det då nästan inte fanns någonting att koppla upp mot dem som utnyttjade den nya tekniken. Nu är situationen en helt annan. Datorer med Intels nya chipset, och nya smarta telefoner och surfplattor börjar komma med ac-kompatibla wifi-enheter. Då blir det helt plötsligt mycket mer intressant.

Dlink DIR 810L

Funktion
Priserna på ac-routrar är fortfarande relativt höga men det finns undantag, som denna lilla behändiga enhet från D-link. DIR 810L kom ut i butiker någon gång under sensommaren och är när vi skriver detta den billigaste i sitt slag med en prislapp på lite drygt sex hundralappar. För det får du en enkel men väl fungerande router med snabb wifi (den stödjer AC750, inte den snabbaste konfigurationen, men betydligt bättre än n-wifi), ett redigt och lättanvänt gränssnitt, och möjlighet att fjärrstyra via webben. Den har däremot inga andra funktioner som inbyggd brandvägg eller skrivarserver.

Gränssnitt
Du får också en administrationsapp för Android och IOS. Det är ett riktigt smidigt sätt att hantera en router i stället för att behöva logga in på en webbsida, och något som de flesta tillverkare nu börjar inkludera. Det är positivt att se även i billiga routrar, och D-links app håller bra klass.

MyDlink
MyDlink-appen i en Android-telefon.

Prestanda
Ställer vi upp två datorer med ac-wifi och låter de prata med varandra går det undan. Vi kan föra över filer eller strömma media med en bandbredd på över 300 megabit. Största problemet med DIR 810L är att inte de fasta nätverksportarna är snabbare än vad de är. Det börjar bli vanligt nu med bredband på upp emot en halv eller till och med en hel gigabit. Men nätverksportarna på DIR 810L sträcker sig bara till 100 megabit.

Dlink DIR 810L

Den stora poängen med ac-nätverk är att du ska kunna göra många bandbreddskrävande saker samtidigt utan att det stör. Men med en router som inte har gigabit på wan-porten innebär det att bara en eller kanske max två saker av det man gör får involvera Internet.

Omdöme
Så en snål-router med ac får godkänt, men inte så mycket mer. Det finns saker vi hade viljat kunnat göra – hänga på en usb 3-disk för att få supersnabb nas, strömma snabbt även till fasta nätverket och kunna utnyttja maxad Internetuppkoppling. Men då får man nog kosta på sig lite mer.

D-link DIR 810L
Tillverkare: D-link, www.dlink.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac.
Frekvensband: 2,4 Ghz, 5 GHz.
Anslutningar: 4 st lan, wan, Fast Ethernet 100 Mbps.
Säkerhet: Wpa2, wpa, wps, vpn passthrough (ipsec, l2tp, pptp).
Upnp: Ja.
Filserver: Nej.
Skrivarserver: Nej.
Prestanda, 3 meter: 303 Mbps.
Prestanda, 10 meter: 102 Mbps.
Prestanda, 10 meter + vägg: 77 Mbps.
Strömförbrukning: 3-4,2 W.
Övrigt: Ipv6 med 6to4.
Storlek: 15,6 × 5,3 × 11,3 cm.
Vikt: 182 g.
Pris: 630 kronor.

Plus: Lättskött, bra pris, snabbt mellan datorer
Minus: Bara 100 megabit ut, få övriga funktioner
Betyg: (6 av 10)