Så skapar du en egen spellista

En smart funktion i Spotify kallas spellista (playlist). Här kan du samla låtar från olika album och olika artister. Du kan alltså skapa en speciell lista för festen eller olika listor med olika musikaliska teman.

Spotify fest
1. Öppna Spotify som vanligt och klicka på File, New Playlist eller välj New Playlist i vänstermenyn.

2. Din lista kallas nu New ­Playlist, men du kan döpa om den genom att högerklicka och välja Rename. För att starta uppspelningen dubbelklickar du.

Spotify fest
3. Du ser dina spellistor som ikoner, och för att lägga till nya låtar är det bara att markera och dra låten till din lista. Du kan också högerklicka på en låt och välja Add to.

4. För att ta bort en låt från spellistan; högerklicka och välj Delete.

Här hittar du enkelt färdiga listor
Spotify fest
Ett alternativ till att skapa en egen spellista är att använda en färdiggjord. Många delar med sig av sina listor, och de är lätta att hitta. När du gör en sökning i sökfönstret till vänster får du inte bara se låtar, artister och album utan även spellistor (Playlists).

För att lägga till en spellista högerklickar du och väljer Follow – eller Unfollow för att ta bort den.

Det finns också så kallade Spotify-appar som låter dig hämta färdiga spellistor. Läs mer i rutan om karaoke nedan.

Dela listan med dina vänner ...
De spellistor som du har skapat kan du dela med andra. Tycker gästerna att du har spelat bra musik kan de alltså fortsätta lyssna hemma. Du kan göra på flera olika sätt:

 • Skapa en länk. Högerklicka på en spellista och välj Copy HTTP Link. Nu skapas en länk som du kan klistra in i valfritt program med Redigera, Klistra in (Ctrl+V). En http-länk går ”omvägen” via en webbsida, och vill du slippa det kan du välja Copy Spotify URI. Nu skapas en direktlänk som du exempelvis kan publicera på din blogg – men till skillnad från en http-länk kan den inte läsas av alla program.
 • Dela på Spotify. Om du har kopplat ihop Spotify med Facebook ser du dina vänner i spalten till höger. För att dela en spellista är det bara att dra och släppa den på personens namn. Du kan också högerklicka på spellistan och välja Share, Send to friend. Fyll i personens namn, skriv ett meddelande och klicka på Send.
 • Dela på Facebook. Du kan dela en spellista på sajter som Facebook och Twitter. Det gör du genom att högerklicka och välja Share. Klicka på någon av ikonerna (exempelvis Facebook), logga in och välj hur du vill dela.
 • Gör offentlig. Om du vill att vem som helst ska komma åt din spellista högerklickar du och väljer Make public – eller Make secret för att sluta dela.

... och låt dem lägga in låtar
En kul funktion i Facebook är möjligheten att skapa gemensamma spellistor. Inför en fest kan du med andra ord låta alla gäster lägga till sina favoritlåtar. Så här gör du:

Spotify fest
1. Skapa en spellista enligt instruktioner till vänster. Höger-klicka och välj Collaborative Playlist. Det betyder att du öppnar listan för andra.

2. Dela spellistan med andra (se ovan). De användare som lägger till den kan nu lägga till nya låtar, precis som i sina egna spellistor.

3. För att stänga av delningen av en spellista är det bara att högerklicka på nytt och klicka på Collaborative Playlist. Nu försvinner bocken och delningen upphör.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Spotify.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

 • En dator med Windows.
 • Högtalare.
 • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

 • Hur du kommer igång med Spotify.
 • Att skapa och hämta spellistor.
 • Göra gemensamma spellistor.
 • Att köra karaoke och frågesport i Spotify.