Kör Karaoke - med en app

Vill gästerna sjunga själva? Inga problem? Spotify kan förvandla datorn till en karaoke-anläggning – av det enklaste slaget. Du kan med andra ord inte koppla in en mikrofon och mixa sång och musik, men du kan däremot få se låttexten i skärmen.

Du kan även köra musikaliska frågesporter med dina vänner och få hjälp att hitta perfekta spellistor.

För att göra allt det här använder Spotify så kallade appar. En app är ett tilläggsprogram till Spotify som utvecklas av andra företag, och som tillför nya funktioner. Så här installerar du en app:

1. Klicka på App Finder i menyn till vänster. Nu ser du nya appar (New Apps) och populära (Top Apps).

2. Om du klickar på All Apps kan du välja vilken kategori du ska visa.

3. När du har hittat en app som verkar intressant dubbelklickar du på den för att se hur den ser ut. Lägg till den i ditt Spotify genom att klicka på Add. (Se tips på appar nedan.)

Spotify fest


5 appar som förgyller festen

Spotify fest
KARAOKE
Musixmatch
kompletterar Spotify med låttexter och låter dig sjunga karaoke vid datorn. Här finns text till sju miljoner låtar, och skulle en sång sakna text kan du kolla om den finns hos konkurrenten Tunewiki, som fungerar på samma sätt.

Spotify fest
FÖR BARNKALASET
Det finns musik för alla åldrar, och för de yngre finns Barnplaneten. Det är en app som plockar fram lämplig musik för just barn.

Spotify fest
SPELLISTOR
Behöver du musik för dansgolvet eller lugna bakgrundstoner? Tunigo är en tjänst med färdiga spelningslistor för Spotify. Klicka på en kategori så får du lyssna på passande låtar. Digster, Absolute och Billboard Charts är liknande appar.

Spotify fest
NYA FAVORITER
Vill du slippa välja festmusik själv? Last.fm hjälper dig att upptäcka ny musik – utifrån vad du har ­lyssnat på tidigare. Tjänsten analyserar det du lyssnar på och ger dig nya tips utifrån detta.

Spotify fest
FRÅGESPORT
Varför inte utmana dina gäster i en quiz? Mr Quizter är en musikalisk frågesport för Spotify. Välj en kategori och en svårighetsgrad så får du höra en låt – och samtidigt får du svara på en fråga kopplad till låten.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Spotify.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med Windows.
  • Högtalare.
  • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Hur du kommer igång med Spotify.
  • Att skapa och hämta spellistor.
  • Göra gemensamma spellistor.
  • Att köra karaoke och frågesport i Spotify.