Det blir allt enklare att vara samhällsmedborgare i kungadömet Sverige. Nästan all krånglig blanketthantering har flyttat ut på internet, och med teknikens hjälp har det blivit busenkelt att hålla kontakt med myndigheterna.

En av de tjänster som gör det här möjligt kallas för Bankid, och gör att vi kan skriva under blanketter digitalt. Tjänsten har funnits länge för datorn, men sedan en tid tillbaka finns den även i mobilen.

Mobilt Bankid, som tjänsten kallas, är en app som du installerar i din smartphone. När du har gjort det kan du exempelvis följa och flytta pensionsfonder direkt från mobilen. Du kan även sköta deklarationen och anmäla att du ska vara hemma och vårda barn (vabba). Hos vissa banker kan du till och med använda ditt bank-id för att logga in – utan någon krånglig dosa.

Helt gratis

Den mest spännande tjänsten som tillämpar Mobilt Bankid är Swish, som du använder för att föra över pengar till dina vänner (se nedan). Räkna med att det snart kommer att lanseras fler nya och smarta tjänster som använder ditt mobila bank-id.

En bra sak med Bank­id är att storbankerna har valt att samarbeta. Det spelar med andra ord ingen roll om du är kund hos Nordea, Handelsbanken eller Swedbank. Alla bankkunder får tillgång till samma tjänster.

Lyckligtvis har bankerna dessutom valt att inte avgifts­belägga Mobilt Bankid. Det enda du behöver betala, förutom årsavgiften till din bank, är eventuella surfkostnader.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Bankid.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En smartphone/surfplatta med Android 1,5 (saknas 3g-stöd krävs Android 2.2), Windows Phone 8 eller Iphone/Ipad.
  • Att du är kund hos Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandia­banken, Sparbanken Syd, Sparbanken Öresund eller Swedbank.

Det här lär du dig:

  • Att installera Mobilt Bankid.
  • Hur du använder tjänsten.
  • Så för du över pengar med Swish.