I juni visade Intel stolt upp sin nya spännande familj av pc-processorer. Nu har vi kommit fram till fjärde omgången av Core-serien, och under sommaren och hösten har de första bärbara datorerna med den nya tekniken dykt upp. Nu är det dags att titta på mobila processorerna. Det är där som den nya tekniken enligt Intel verkligen ska komma till sin rätt.

Fjärde generationens Core-processorer, även kända under kodnamnet Haswell, är vad Intel kallar ett ”tock” i deras ”tick-tock”-plan för processorutveckling. Det innebär att vartannat år (”tick”) så krymper de halvledarstorleken och höjer den råa beräkningskraften, och vartannat år (”tock”) ägnas åt att uppdatera och ­optimera arkitekturen.

Processorn växlar upp

I Haswell har Intel lagt ned mycket krut på smarta strömsparfunktioner. Många av dessa fanns påtänkta redan till föregångaren, 2012 års Ivy Bridge, men implementerades inte på allvar förrän nu. Det handlar bland annat om att processorerna blivit ännu mer effektiva på att själva styra strömförbrukningen per kärna, och att snabbare växla mellan ”normalläge” med processorns basklockfrekvens och mer energikrävande jobb på hög klockfrekvens när det behövs.

Intel har också byggt in fler funktioner på själva processorchipet som tidigare satt vid sidan av. Det här resulterar i en typisk effekt, vars tekniska namn är thermal design point (tdp), på 15 watt i stället för tidigare 20 watt för de nya ultrabook-processorerna.

I praktiken innebär det 50 procent längre uppspelning av hd-video och ungefär 35 procent längre batteritid vid blandad användning, uppger Intel.

Så då är frågan, lever de nya tunnisarna upp till Intels löften?
Vi samlade ihop en brokig trio datorer, från Apples eleganta Macbook Air och Sonys lyxbygge Vaio Pro till HP:s bastanta Probook, med lite olika pris, olika varianter av den nya Intel-plattformen och väldigt olika funktioner och finesser.

Och ja, ribban har höjts för hur länge du kan förvänta dig att en bra dator ska kunna jobba. Men alla kommer tyvärr inte riktigt över den.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning