Steve BallmerMicrosofts styrelse bestämde sig för att dra ned på Steve Ballmers årliga bonus på grund av den dåliga försäljningen av surfplattan Surface RT. Det visar en inlaga som lämnats in till den amerikanska tillsynsmyndigheten, U.S. Securities and Exchange Commission.

Inlagan som avslöjar samtliga av Microsofts toppchefers löner visar att Steve Ballmer hade en årslön på 697 500 dollar (cirka 4,5 miljoner kronor) förra året och tilldelades en bonus på 550 000 dollar, motsvarande cirka 3,5 miljoner kronor.

Hans bonus var dock lägre än målet som låg på 696 000 dollar. Anledningen till den sänkta bonusen beror enligt inlagan på dålig försäljning av både Windows 8 och Surface RT.

– Kostnaden för produktlanseringarna av Windows 8 och Surface drog ned intäkterna för Windowsdivisionen med 18 procent. Försäljningen av Surface RT har gått sämre än väntat och resulterade i en nedskrivning på 900 miljoner dollar, står det i inlagan.

Under Microsofts fjärde kvartal som avslutades den 30 juni tvingades företaget göra en nedskrivning på 900 miljoner på grund av ett stort restlager av osålda Surface RT. Många analytiker tror att den stora nedskrivningen är ett av skälen till att Microsofts styrelse bestämde sig för att byta ut Steve Ballmer på vd-posten.

IDG News