Den brittiska tidningen Guardian avslöjar i en rapport att den amerikanska spionorganisationen NSA vid flera tillfällen försökt att knäcka anonymiseringstjänsten Tor.

I sina försök att knäcka Tor har NSA enligt rapporten använt sig av attacker mot andra program, som exempelvis webbläsaren Firefox. Enligt uppgift ska NSA lyckats att få full kontroll av vissa datorer genom att använda svagheter i Firefox.

NSA ska dock inte ha lyckats knäcka Tor direkt, något som måste vara frustrerande då Tor stöds bland annat av det amerikanska försvarsdepartementet. En av de myndigheter som står ovan NSA.

– Vi kommer aldrig att lyckas avanonymisera alla användare på Tor. Manuellt kan vi avanonymisera en väldigt liten del användare på Tor, men inte en specifik person, står det i ett av NSAs dokument som Guardian tagit del av.

I ett annat dokument uppger NSA att Tor är kungen av anonymitet på internet.

Tor är ett nätverk som låter trafiken flöda genom flera olika knytpunkter på internet. Något som gör det mycket svårt att spåra en användares ip-adress. Det amerikanska försvarsdepartementet backar tjänsten då den hjälper mot internetcensur i länder som exempelvis Kina.

IDG News