Fildelarsajten Isohunt.com kommer att stängas ned från och med nästa vecka på grund av en uppgörelse med flera amerikanska filmbolag. Sajten har sedan länge anklagats för att hjälpa till med spridningen av upphovsrättsskyddat material.

Åtta filmbolag som bland annat består av Columbia Pictures, Disney Enterprises, Paramount Pictures och Twentieth Century Fox Film har dessutom stämt Isohunts ägare, Gary Fung, på 110 miljoner dollar i skadestånd.

Som en del av uppgörelsen måste Isohunt stänga ned sin webbsajt innan onsdag nästa vecka.

– Uppgörelsen är ett stort steg mot den enorma potential som internet erbjuder för lagliga tjänster inom handel och innovation, säger Chris Dodd, vd för branschorganet MPAA (Motion Picture Association of America).

Han tillägger att det även sänder en signal till andra aktörer som ägnar sig åt att sprida upphovsrättsskyddat material på internet.

Medlemmarna i MPAA lämnade in en stämningsansökan mot Isohunts Gary Fung redan 2006. Fallet har sedan dess cirkulerat i olika domstolar utan att nå en lösning. Nu har dock en domare i Kalifornien beslutat att det inte råder något tvivel om att Isohunt har som mål att sprida upphovsrättsskyddat material olagligt.

Enligt mätsajten Alexa.com är Isohunt.com en av de 450 mest besökta webbplatserna på internet. Representanter för Isohunt har inte kunnat nås för en kommentar.

IDG News