– Det var genom en kommentar på min blogg som jag blev uppmärksammad på att någon hade skapat ett fejkkonto med mina bilder, säger Pingis Hadenius.
 

Till vardags driver hon företaget Economista tillsammans med Isabella Löwengrip (mer känd som Blondinbella) och bloggar på sin sajt www.pingishadenius.se. Under namnet Laura Salonen hade någon kopierat hundratals bilder på Pingis Hadenius från hennes Facebook-sida, startat ett eget konto med samma profilbilder och lyckats skaffa sig flera hundra vänner.
 

Både riktiga och stulna bilder
 

Kommentarer på bilder och inlägg på den falska Facebook-sidan gav sken av att Facebook-vännerna inte hade en aning om att Laura Salonen inte är personen på bilderna. Om nu inte de hundratals Facebook-vännerna också är en del av bluffen så kan de inte ha någon relation i riktiga livet till Laura Salonen. Troligen är de istället slumpmässigt tillagda som inte ont anande vänner av personen för att profilen ska verka äkta. Användaren har dessutom angett och länkat två familjemedlemmar. När vi tog oss en närmare titt på de påstådda familjemedlemmarnas konton gav de också sken av att kunna vara legitima, med massvis av vänner.
 

På Laura Salonens falska profilsida blandades Pingis Hadenius egna bilder med bilder tagna på olika ställen i Finland, där personen bakom profilsidan sade sig vara bosatt. Bland annat fanns bilder tagna på torget i Åbo, också ivrigt kommenterade av vänner till profilsidan.
 

När PC för Alla hörde av sig till den finska tidningen Helsingin Sanomat, som Laura Salonen påstod sig jobba på, visade det sig dock att det inte fanns någon vid det namnet där. Vi försökte också att lägga till profilsidan i fråga som vän och att skriva meddelanden på både svenska och finska utan att få något svar från personen bakom kontot.

– Jag tyckte det var läskigt, säger Pingis Hadenius och berättar att hon i samband med upptäckten resonerade med kollegan Isabella Löwengrip och därefter anmälde kontot till Facebook.
 

Samtidigt lade hon också ut en länk till Laura Salonens profilsidan på sin egen Facebook-sida, och det resulterade i att massvis av hennes egna vänner också anmälde kontot.

– Jag kontaktade också en bekant som jobbar som försäljningschef på Facebook, men hon sa att de inte kan göra något på kontoret här i Stockholm för att hjälpa mig.
 

Profilen fanns kvar i mer än en månad

En dryg månad efter att anmälningarna av kontot började trilla in till Facebook fanns profilen fortfarande kvar. PC för Alla kontaktade Jan Fredriksson, svensk talesperson för Facebook.

– Det är svårt att säga något om just detta kontot, men det är inte tillåtet att utge sig för att vara någon annan, säger han.

Bild: Jan Fredriksson på Northern Link PR är Facebooks svenska talesperson.

Drabbas man av samma sak som Pingis Hadenius råkade ut för så ska man anmäla det via Facebooks hjälpcenter, menar han.

– När man rapporterar in sådana här saker så behöver Facebook vara säkra på att det verkligen är någon som har rätt att ta bort kontot, så att det inte blir fel åt andra hållet. Det kan vara så att man begär in kopior av legitimation för att det inte ska bli något fel.
Men bara minuter efter att PC för Alla avslutat telefonsamtalet med Facebooks Sverigerepresentant var Laura Salonens konto borttaget.
 

Någon statistik över hur vanligt det är med falska konton, bild- och identitetsstöld på Facebook finns inte, enligt Jan Fredriksson.

– Relativt sett så är det ovanligt, men det är väldigt många användare på Facebook så antalet blir ändå några stycken.
 

Förutom att anmäla till Facebook så är ett alternativ också att polisanmäla det som har inträffat, menar Jan Fredriksson.

– Känner hon sig hotad eller rädd så kan det vara läge att anmäla till polisen.
 

Pingis Hadenius är dock skeptisk till att behöva göra polisanmälan.

– Jag har ingen aning om vad polisen ska göra eftersom inte ens Facebook själva rättar till det hela. Jag tror det bästa som kan ske är att ordet sprider sig om det här fejkade kontot. Jag kanske får lägga upp en grej till på min sida om profilen ligger kvar, säger hon.