Identitetsstöld vanligt - men inget brott

Att vända sig till polisen för att göra en polisanmälan om du har råkat ut för en falskt Facebook-profil där dina bilder används eller där någon utger sig för att vara du kan också vara problematiskt.

– Själva identitetsstölden är inget brott. Det finns inget sådant brott i Sverige idag, säger Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist vid Rikskriminalpolisen.

Bild: Anders Ahlqvist, kommisarie och it-brottsspecialist vid Rikskriminalpolisen.

Därför finns det heller ingen statistik över hur vanligt det är med polisanmälningar när det gäller falska Facebook-profiler. Enligt EU-kommissionens Europabarometer som publicerades förra året, med svar från sammanlagt 27 000 européer har dock så många som åtta procent av alla svenskar drabbats av identitetsstöld någon gång.

– Man känner till en del fall där folk har upptäckt att man har haft en Facebook-profil som har skapats av expojkvänner som har lagt ut privata bilder, säger Anders Ahlqvist.
 

Medan identitetsstöld inte är brott i sig så är det däremot ett brott att använda sig av andras bilder och att publicera personuppgifter utan tillstånd, menar han.

– Det beror ju på hur man har fått tag på bilderna naturligtvis, men det handlar i så fall om någon form av upphovsrättsbrott eller om brott mot personuppgiftslagen, det är väl ungefär där man hamnar.
 

Anders Ahlqvist tror att det kommer ske en ökning av falska konton på Facebook inför det stundande valåret i Sverige.

– Att folk skapar falska konton för olika kända politiker och sedan gör diverse politiska uttalanden, det är typiskt och det kommer öka, säger han.
 

Svårt att samarbeta med Facebook
 

Medan Facebook säger sig vilja vara ett öppet, socialt företag har företaget fått kritik för att det är svårt för media att få till intervjuer med ansvariga från företaget. Från användarhåll är det också svårt att få någon som helst respons från personal bakom sajten. Även från polisens sida finns det en del kritik kring Facebooks samarbetsvilja när det gäller olika brottsutredningar knutna till företagets tjänst.

– Facebook säger själva att de ska hjälpa till i de flesta fall, men vi har väldigt ojämna resultat, säger Anders Ahlqvist och beskriver ett samarbete med varierande framgångar.

– Ibland får man svar snabbt, men ibland får man inte svar alls. De lämnar inte ut de uppgifter som vi vill ha, tyvärr. Å andra sidan kan jag förstå att om man har miljontals konton så är det mycket jobb med det där.

Fotnot: Strax efter att PC för Alla varit i kontakt med Facebooks pressansvarige försvann den falska profilsidan Laura Salonen från Facebook.