I takt med att persondatorerna blev allt vanligare i början av 90-talet ökade även antalet nya sjukdomar som var associerade med hur vi använde dem. En av de vanligaste åkommorna är så kallad musarm som är ett resultat av att sitta för länge och krama musen på fel sätt.

Nya tider och tekniker leder till nya sjukdomar, här är åtta sjukdomar som är ett resultat av internet och smartphones.

Fantomringningar

Fantomringningar

Vad är det: Fantomringningar (eng. Phantom ringing syndrome) är när din hjärna tror att din telefon vibrerar i din ficka. Har du någonsin sträckt dig efter din telefon i tron att den vibrerar, när den verkligheten inte lämnat ifrån sig ett knyst? Då lider du av fantomringningssyndromet, och du är inte ensam.

Enligt boken Idisorder av doktor Larry Rosen lider 70 procent av alla aktiva mobilanvändare av syndromet.

Nomofobi

Nomofobi

Vad är det: Nomofobi (eng. Nomophobia, kort för No-mobile phobia) är ett du känner dig naken eller tom om du inte har din mobiltelefon nära till hands. Det kan låta som ett i-landsproblem, men det finns redan behandlingar för fenomenet i USA.

Enligt doktor Larry Rosen handlar det om en reflexmässig reaktion i kombination med att vi inte vill känna att vi har missat något viktigt. Problemet drabbar oftast de som använder sin mobiltelefon mycket.

Cybersjukan

Cybersjukan

Vad är det: Cybersjuka (eng. Cybersickness) är en sjukdom som leder till att du känner dig snurrig och yr i vissa digitala miljöer. Ett exempel är Apples senaste mobiloperativsystem, IOS 7. Det nya platta gränssnittet har lett till att många användare har upplevt symptom som liknar åksjuka. Ett av skälen till klagomålen uppges vara den nya parallax-effekten i IOS 7 som gör att bakgrunden rör sig när du vickar på telefonen i olika riktningar.

Facebook-depression

Facebook-depression

Vad är det: Facebook-depression orsakas av för mycket (eller för lite) interaktion på Facebook. Även om människor normalt sociala varelser, men för mycket av det goda kan ibland leda till motsatt effekt.

En studie genomförd av Michigan University i USA visade att många yngre användare drabbas ofta av depression ju mer tid de spenderar på Facebook. Ett skäl kan enligt studien vara att de flesta gör positiva inlägg om sig själva, något som får deras vänner att underskatta sina egna liv som händelselösa.

Enligt doktor Larry Rosen bör vi inte fästa för stor tillit till andras statusuppdateringar och istället fokusera på mänskliga kontakter mer. En begränsning av Facebook-användandet kan även hjälpa.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning