När vi senast presenterades med en ny uppsättning Imac för snart ett år sedan var det en hel del som skilde dem åt jämfört med tidigare modeller. och jämfört med andra allt i ett-datorer. En ny, mer slimmad design med ett par millimeter tunn kant, förändringar i uppsättningen av externa portar, och borttagningen av dvd-spelaren. Även då hade vi dock hoppats på mer.

Design
2013 har det inte hänt alls särskilt mycket. Precis som med den nya Macbook Air vi testade i somras sitter alla nyheter på insidan. Det är samma chassi som 2012 års modell, en 21 respektive 27 tums skärm med ganska bred svart marginal runt, aluminiumlist nedtill och välvd baksida som gör ett bra jobb med att upplevas som tunn medan den faktiskt innehåller en hel del.

Ny tycker vi inte att upprepning är något att klaga på när det gäller formen. Det är riktigt snyggt som det är, så varför ändra? På baksidan hittar vi som väntat fyra usb 3-portar, två thunderbolt, nätverksanslutning och hörlursutgång. Thunderbolt 2 får vi vänta på ett tag till.

Apple Imac
Som om tiden stått still. Till det yttre är det absolut ingenting som skiljer denna Imac från sin föregångare. Men vi tycker att dess utseende är tidlöst nog för att det inte ska göra något.

Bildskärm
Vi tycker att det verkligen börjar bli dags för Apple att uppgradera på skärmsidan. De nuvarande skärmpanelerna är om inte desamma som i senaste två års modeller så i alla fall extremt snarlik de som suttit i varenda iMac sedan de första med bildförhållandet 16:9. Skärmen är en ips med 1920 x 1080 bildpunkter.

Det finns bra separata 21 till 23-tumsskärmar med lika bra ips-panel för under två tusen. I år ser skärmen ut att fått något högre maximal ljusstyrka. Men det kan ha att göra med sådant som systeminställningar och kalibrering i olika versioner av Mac OS. Vi har inget belägg för att det skulle röra sig om uppdaterad hårdvara. Det är alltså inte det att det skulle vara något fel på Imacs skärm. Men när de kom var de exceptionellt bra. Nu är alla konkurrenter ikapp.

Processor
Så vad är det då som är nytt med Imac 2013, och är det tillräckligt nytt för att det ska vara värt att byta upp sig? Det första och mest påtagliga är att Imac nu gör Macbook Air sällskap och blir utrustad med Haswell-processor. För en skrivbordsdator är det dock inte lika intressant som det är för en bärbar dator. Haswell innebär inte någon extrem prestandaökning, utan den stora förbättringen sitter i strömförbrukningen.

Vi har här testat den enklaste konfigurationern, en fyrkärnig Intel Core i5 på 2,7 GHz. Skillnaden i prestanda jämfört med motsvarande Core i5 processorer från Ivy Bridge-generationen är minimala. I isolerade prestandatester som Geekbench och Cinebench handlar det om en förbättring på mellan fem och tio procent. Och vi upplever ingen som helst skillnad när vi jobbar på den med mer krävande program som Adobe Photoshop och Premiere. Prestada var god men inte extrem förut, och den är god men inte extrem nu.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning