Vi svenskar skickar allt färre sms och det är inte konstigt. Sms är en runt 20 år gammal teknik som bara klarar av en sak: Korta textmed­delanden. I stället utmanas sms:en på allvar av smartphone-appar som Whatsapp. Den tydligaste skillnaden är att du måste betala för sms medan Whatsapp-meddelanden är gratis.

Uppdatering: Watsapp slutar fungera på äldre mobiler

Facebook-dotterbolaget Whatsapp har meddelat att stödet för appen på flera äldre mobiler har tagits bort, och kommer försvinna från ytterligare modeller framöver.

Redan nu har Whatsapp slutat fungera på telefoner med Android 2.3.3 eller tidigare, Windows Phone 8.0 eller tidigare, Blackberry OS och Blackberry 10, Symbian S60 samt på Iphone 3GS. Till slutet av året ska även Symbian S40-stödet försvinna.

Till februari 2020 slutar Whatsapp även fungera på IOS 7 (Iphone 4) och Android 2.3.7.

Text, bilder och ljud

Du kan förstås använda Whatsapp för att skriva text. Det går även att skippa tangent­bordet och i stället läsa in korta ljudmed­delanden.

whatsappMen det riktigt smarta är att du på ett enkelt sätt kan skicka bilder och videoklipp. Du kan välja en fil som redan ligger på telefonen – eller använda kameran.

En annan smart funktion är att du kan skicka ett ”visitkort” från din adressbok. Det går också att skicka över en platsangivelse. Ska du stämma träff går det alltså att skicka din aktuella position.

Skapa grupper

Om du vill hålla kontakten med flera personer samtidigt lär du också uppskatta funktionen Grupper. Du kan exempelvis skapa en grupp för familjen och en för kollegorna. När du har gjort det går det att skicka meddelanden till alla samtidigt.

För att börja använda Whatsapp installerar du appen på din smartphone och fyller i ditt telefonnummer. Telefonnumret blir alltså din identitet, och appen kopplas ihop med din ­telefonbok. Du behöver därmed inte själv hålla koll på vem som har Whatsapp, utan du ser det direkt i telefon­boken. Sedan är det bara att hoppas att dina vänner finns bland Whatsapps 300 miljoner användare.

De senaste åren har Whatsapp utvecklats och fått några smarta, nya funktioner. Du kan exempelvis använda appen för röst- och videosamtal – på samma sätt som exempelvis Skype. Du kan också kommunicera anonymt, eftersom samtalen har blivit krypterade.
Dessutom har den fått en efterlängtad webb-version. Med Whatsapp Web kan du använda datorn i stället för telefonen. För att det ska fungerar krävs det dock att du redan har appen installerad på mobilen.

Steg för steg: Kom igång med Whatsapp

App Store

1. Hämta appen … Börja med att hämta Whatsapp-appen. Det gör du genom att gå in i Google Play (Android), App Store (Iphone, bild ovan) eller Marketplace (Windows Phone) och söka efter Whatsapp. Vi använder Android-varianten och klickar därför på Installera och väljer Godkänn.

whatsapp

2. ... och registrera. Klicka på Öppna för att starta Whatsapp. Första gången måste du klicka på Godkänn och fortsätt för att acceptera villkoren. Du får också uppge ditt telefonnummer. Se till att det står ­Sweden som land. Nu får du instruktioner via sms.

whatsapp

3. Återskapa säkerhets­kopia. Om du kört Whatsapp tidigare kan du få tillbaka gamla meddelanden genom att välja Återskapa. I annat fall hamnar du direkt på Profilinfo där du får fylla i namn och lägga in en bild. Tryck Nästa så öppnas programmet. Det startar sedan automatiskt.

Whats app

4. Sök person... För att skicka ett meddelande trycker du på meddelande­knappen högst upp till höger och pekar på valfri person. Du kan också söka med förstoringsglaset. I telefonens telefonlista visas även en ikon för alla som har Whatsapp.

Whatsapp

5. ... och skicka. Du skickar ett meddelande genom att skriva en text och trycka på pilen. Du kan också välja mikrofonen för att skicka ett röst­meddelande. Vill du bifoga ­bilder, video, ljud, visitkort eller plats trycker du på gemet högst upp till höger.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning