Att Microsoft skulle sadla om och bli pc-tillverkare var det kanske inte så många som skulle gissat för ett par, tre år sedan, men faktum är att när de väl släppte sin första dator, hybridplattan Surface Pro, så visade de att det var något som de i allra högsta grad behärskade. Surface Pro fick övervägande goda omdömen, även från oss, och blev en av de bäst säljande datorerna i det nya pc-segmentet för plattor, hybrider och konverterbara. Den var långt ifrån perfekt, med en del ergonomiska missar, bristande batteritid, och högt pris som dess största problem, men hade tillräckligt många bra kvaliteter för att ändå bli en succé.

Microsoft Surface Pro 2

Design
Till det yttre är det svårt att skilja en Surface Pro 2 från en Surface Pro av första generationen. Den har samma yttermått, samma bildskärm och samma småkantiga design med elegant och tåligt magnesiumchassi. En liten justering av designen med lite mjukare och mer greppvänliga kanter hade inte skadat. För att du ska kunna skilja dem åt har Microsoft etsat in ”Surface” baktill, där det tidigare var en Microsoft-logga.

En nyhet hittar vi faktiskt i chassit, nämligen i det utfällbara stödet. En av de saker vi störde oss på med förra Surface var att stödet bara hade ett läge och att man därmed när man satt och jobbade med Surface på ett bord, bara hade in vinkel. Jämfört med en notebook eller en pc-platta där du dockar in i ett tangentbord med gångjärn där du kan ställa in valfri vinkel, var det en både stelbent och oergonomisk lösning.

Nu har Microsoft lyssnat på kritiken och löst problemet. Eller nästan. Stödet har nu två lägen. Samma som förut, samt om du drar i det lite till, kan du få ned den i ett lite mer bakåtlutat läge. Vi hade gärna sett en mer fritt ställbar lösning, men det här är i alla fall ett steg i rätt riktning som eliminerar det största irritationsmomentet.

Microsoft Surface Pro 2

Prestanda
Det nya i Surface Pro 2 är annars precis som med så många nya datorer denna höst att den fått ny processor och därmed ny grafik. Förut var det Ivy Bridge Core i5 av strömsnål modell, och nu ör det i princip samma processorfast i Haswell-variant. Det är samma processor som i den Samsung-ultrabook vi testade nyligen, och en som sitter i många ultratunna pc-datorer denna höst. Prestanda är inte direkt enorma, men för alla vardagliga uppgifter från webb och Office till mediauppspelning räcker det med bred marginal. Delvis tack vare den nya grafikkretsen Intel HD Graphics 4400. Det är den svagaste i Haswell-familjen, men fortfarande ett märkbart lyft från förut.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning