Första Surface RT var en djärv satsning från Microsoft. En surfplatta med ARM-processor och ett helt nytt operativsystem, som var förvillande lik en liten notebook-pc med Windows 8. Och mycket riktigt släppte också Microsoft ett storasyskon, Surface Pro, som var precis det.

Nu när Windows 8 uppgraderas till Windows 8.1 passar Microsoft på att också förnya bägge dessa platta paket. I Surface Pro 2 var nyheterna ganska få. Senaste generationen av Intel-processor och ett par nyheter i konstruktionen var inte direkt världsomvälvande, men vi gillade Surface Pro redan innan, och ingenting blev sämre, så en rekommendation var självklar.

Microsoft Surface 2
Tangentbordet Touch Cover 2, som där det som Microsoft ser som vanligast till just Surface 2 är lättare, tunnare och bättre att skriva på än tidigare. Dessutom har det fått bakbelysta tecken.

Design och konstruktion
Microsoft hade mer att bevisa med Surface, som aldrig blev någon vidare succé. Och Surface 2 innehåller fler och större förändringar jämfört med föregångaren än vad Surface Pro 2 hade. Det börjar redan med namnet. Microsoft har nu skippat tillägget RT i produktnamnet. Tack för det, det var bara förvirrande, och ingen visste vad det stod för. Nu är det kort och gott Surface som gäller. Eller rättare sagt Surface 2.

För att markera detta har Microsoft också bytt färg på plattan från svart till matt metallgrå. Chassit är annars det samma, lite kantigt att hålla i men allmänt praktiskt. Stödet baktill har fått samma uppgradering som Surface Pro 2, det vill säga ett extra, mer tillbakalutat läge. Att det inte går att luta efter eget behag, som en notebook eller till exempel de nya bärbara allt i ett-datorerna Sony Vaio Tap eller HP Envy Rove är fortfarande ett minus, men inte ett lika stort minus som förut. Stödet är nu också delvis i plast, för att trimma vikten på plattan.

Bildskärm
Framsidan är fortfarande en blank, svart glasyta, men skärmen den rymmer har blivit uppgraderad och stoltserar numera med full HD-upplösning, 1920 x 1080 bildpunkter. Inte direkt unikt bland plattor, och den här hösten har vi sett ett par tre konkurrenter ta upp kampen med Apples högupplösta Ipad. Men det är ett rejält steg i rätt riktning för Surface, och punkttätheten på en halv arms avstånd är så bra man kan begära.

Skärmen håller en hyfsad ljusstyrka och har nästan 180 graders betraktningsvinkel, men längst ute i hörnen räcker inte bakgrundsbelysningen helt till och man kan tydligt se hur en vit yta tonar ut till grått. Det är inget som stör vid vardaglig användning men kanske för fotovisning i helskärm, om man är kräsen.

Microsoft Surface 2
Nya färgen ,eller snarare nya gråtonen, gör att den skiljer sig mer från Surface Pro än tidigare. Stödet kan nu fällas bakåt i två steg, så att du kan få olika vinklar på plattan när du ställer den på ett bord.