Windows 8 blev aldrig någon succé. Användarna klagade på dålig användarvänlighet och krävde att få tillbaka Windows klassiska utseende. I dag, ett år efter lanseringen, har inte ens en av tio uppgraderat.

Men nu hoppas Microsoft vända utvecklingen. Företaget har lyssnat på kritiken och lanserar en kostnadsfri upp­datering som kallas Windows 8.1 – och som ser ut som ­Windows 8 borde ha gjort från början!

Helt nytt system

Den stora nyheten i Windows 8 var som bekant det nya pekskärmsgränssnittet. Microsoft hade skapat ett system som såg helt annorlunda ut. De traditionella menyerna hade ersatts av färgglada brickor och navigeringen skedde genom svepande rörelser över skärmen.

Windows 8 passar utmärkt på surfplattor, men på en vanlig dator som styrs med mus och tangentbord är det svårhanterligt. Det går visserligen att manuellt ta fram det traditionella gränssnittet, men det kräver en onödig omväg.

I Windows 8.1 är den här bristen borta, och nu går det att välja det klassiska utseendet redan från start. Den som vill kan med andra ord helt slippa se det nya gränssnittet.

Även den klassiska Start-menyn, som vi alltid har hittat längst ned till vänster på skärmen, har kommit tillbaka.

Det går visserligen inte att öppna program som i tidigare versioner, men det är åtminstone möjligt att stänga av datorn med ett par klick. Tidigare var det här löjligt krångligt.

Lyckligtvis har Microsoft inte bara fixat till misstag från förra versionen. Du bjuds också på en del nyttiga nyheter som bättre sökmöjligheter och en tydligare koppling till näthårddisken Skydrive. Allt du gör på din dator kan med andra ord kopieras till molnet.


Så uppgraderar du från äldre versioner

I guiden nedan visar vi hur du upp­graderar från Windows 8 till Windows 8.1. Har du äldre versioner av Windows fungerar det på ett lite annorlunda sätt:

Windows 7. Uppgradera genom att köra Microsofts interaktiva assistent. Den kollar om din dator klarar av Windows 8.1 och låter dig även köpa och köra uppgraderingen. Du hittar den på windows.com/upgrade. Pris: 1 100 kronor.

Windows Vista. Att upp­gradera från Windows Vista är mer komplicerat. Du kan bara göra det från en dvd-skiva, och du måste skapa en ren installation. Läs mer på surftips.se/­81vista. Pris: 1 100 kronor.

Windows XP. Kör du fort­farande Windows XP är risken stor att datorn är för gammal för Windows 8.1. Att köpa en ny dator är som regel ett klokare val än att betala en tusenlapp för en uppgradering. Om du trots allt vi göra det gör du på samma sätt som med Windows Vista.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows 8.

Det här lär du dig:

  • Vilka nyheterna är i ­Windows 8.1.
  • Hur du laddar ned systemet gratis.
  • Hur du kommer igång med Windows 8.1.