Nu kan vi äntligen lägga all rykten och spekulationer åt sidan. Google lanserade i går Nexus 5 som levereras tillsammans med den senaste versionen av Googles mobiloperativsystem, Android 4.4 Kitkat.

Android Kitkat är visserligen inte någon större uppdatering från Android 4.3 Jelly Bean, men innehåller en rad efterlängtade nyheter vad gäller utformning och gränssnitt. Operativsystemet är dessutom bättre optimerat så att det ger bättre prestanda även på äldre telefoner eller telefoner med begränsade hästkrafter.

Här följer en genomgång av de största nyheterna.

Förbättrade telefonfunktioner

Android 4.4 Kitkat telefon

Befinner du dig i telefon-appen går det nu att skriva in de första bokstäverna för namnet på någon av dina kontakter och det visas en lista över personer du kan ringa. Konstigt nog har den här funktionen inte funnits tidigare och i nuvarande versioner måste du gå via kontaktlistan. Användare av Samsungs Touchwiz-gränssnitt har dock haft en liknande funktion sedan tidigare.

Den nya telefon-appen erbjuder även en ny typ av nummerpresentation som använder platstjänster från okända nummer för att ge dig en bättre koll på vem som ringer.

Snyggare och renare gränssnitt

Android 4.4 Kitkat gränssnitt

Android 4.4 Kitkat har genomgått några mindre men snygga förbättringar av gränssnittet. Användandet av bildskärmsytan har förbättrats för de appar som har stöd för fullskärmsläge, likt Google Music och Books. Toppmenyn är nu även transparent så att din bakgrundsbild räcker ända ut i kanten. Operativsystemet använder även ett nytt smalare typsnitt.

Det är dock ingen garanti att du kommer att få ta del av det nya gränssnittet då det är upp till respektive tillverkare (förutom Googles Nexus-modeller) hur gränssnittet ska utformas.

Den kontantlösa telefonen

Som tidigare rykten gjort gällande kommer Android 4.4 Kitkat att levereras med Google Wallet påslaget. Än så länge finns Googles mobila betaltjänst endast i USA och det är osäkert när det kommer att släppas i andra länder.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning