En av funktionerna i Facebook är att dina vänner kan tagga bilder av dig, det vill säga placera ditt namn i bilder som föreställer dig. Detta är en funktion som gör det enklare att identifiera dig och är oftast ett trevligt och uppskattat inslag i ­Facebook.

Men om du har blivit taggad någonstans där du inte vill att ditt namn ska förekomma går det att ta bort taggen och kanske hela bilden. Om du blivit taggad i flera olämpliga bilder kan det dock vara jobbigt att sitta och ta bort dem manuellt, en efter en. Lyckligtvis kan du ta bort taggarna från flera bilderpå en gång och även skicka förfrågningar om att ta bort foton helt från
Facebook. Är det en vän som publicerat bilden är det väl dock trevligast att först be denne om att fotot tas bort.

Du måste självklart vara inloggad på ditt konto.

Facebook tagg
1. Kolla fotona. Gå till din tidslinje genom att klicka på ditt ­användarnamn. Klicka därefter på Aktivitetslogg. Kika i vänsterspalten så hittar du alternativet Foton. Klicka på det och därefter på Foton på dig.

Facebook tagg
2. Välj bilder. De fotografier du senast taggats i visas här i en lista och du kan gå vidare bakåt hur långt du vill genom att välja önskad månad. Bocka här för alla de bilder som du vill få bort taggarna från. Klicka på Anmäl/ta bort taggar.

Facebook tagg
3. Anmäl. Om det bara gäller en enda bild kan du i stället för att bocka för välja detta direkt med den lilla knappen med pennan på till höger om bilden. I menyn som visas hittar du alternativet längst ned.

Facebook tagg
4. Åtgärda. Välj Jag vill att fotots taggar tas bort. Klicka på Avtagga foto. Alla de valda taggarna tas bort och du informeras när det är klart. Med alternativ två kan du i stället anmäla fotot till Facebook.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Facebook.
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du tar bort flera bildtaggar på en gång.