Snabb start är en ny funktion i Windows 8 som gör att datorn startar snabbare efter avstängning. Med funktionen påslagen använder Windows 8 en hybridavstängning, ett partiellt vänteläge, som sparar systeminformationen i en fil på hårddisken när datorn stängs av. Det påminner om vänteläge, men eftersom inte hela minnet sparas blir filen mycket mindre. När du startar datorn igen använder Windows 8 den sparade informationen i stället för att göra en kallstart, vilket ger snabbare start. Endast om du gör en omstart startar Windows om på riktigt.

Funktionen är påslagen som standard, vilket i allmänhet bara är bra och fungerar alldeles utmärkt. Det finns dock rapporter om att väckning via nätverket (wake on lan) inte alltid fungerar och att Windows ofta vill felsöka hårddisken före start.

Om du upplever något problem eller av andra skäl inte vill använda snabb start kanden stängas av. Du förlorar dock några sekunder vid datorstart på detta.

snabb start
1. Välj. Öppna Kontrollpanelen (enklast med tangentkombina­tionen Windows + X). Välj System och säkerhet och sedan Energi­alternativ. Klicka på Ange hur strömbrytaren ska fungera till vänster.

snabb start
2. Ändra. Här kan du göra allehanda inställningar för hur datorn ska bete sig när du stänger av den, men inställningen för snabb start är inte åtkomlig. Klicka därför på Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga.

snabb start
3. Aktivera/inaktivera. Nu kan du ta bort bocken vid Aktivera snabb start (rekommenderas) och klicka på Spara ändringarna. Om du vill slå på funktionen igen är det förstås bara att göra likadant och sätta tillbaka bocken.

snabb start
4. Vänteläge. Om du försöker aktivera snabb start på en dator och valet inte finns beror det på att vänteläge är avstängt. Enklaste sättet att aktivera det är att trycka Windows + X och välja Kommando­tolken (administratör). Skriv powercfg -h on och tryck Retur.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 8.
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att inaktivera (och aktivera) snabb start i WIndows 8.