En snabbkoll på inloggning med fingeravtryck med en Iphone 5s.

När Apple presenterade Iphone 5S i september fick vi svenskar beskedet att vi snällt fick vänta obestämd tid på lansering här. Vi fick ändå tag på ett exemplar från USA och kunde ge er ett första intryck. Nu har vi gjort ett mer grundligt test av en "riktig" svensk Iphone 5s, och kan ge er vårt kompletta omdöme.

Iphone 5S
Till det yttre är det färgvalet på baksidan, samt en lite annorlunda form på hem-knappen de enda skillnaderna. IOS 7 var nytt för mig, men det kan nuvarande Iphone-användare ju också göra sig bekanta med genom att uppdatera.

Design
Nya modellen är i stort sett en Iphone 5 som fått ny hårdvara och funktioner. Den har samma form med minimala skillnader, samma mått, vikt och samma bildskärm. 5S har nya färger på skalet, mörkt grå, ljust silvergrå eller guldaktig ton på sidan och bakstycket. Vårt testexemplar är en mörkgrå variant med svart framsida. De andra två har vit front.

Iphone 5S är trots att den inte fysiskt uppdaterats på över ett år en jämförelsevis tunn, lätt och mycket välbyggd lur. Just det faktum att den inte är en jätte på fem tum som de bästa Android-telefonerna kan faktiskt vara till Apples fördel. Det är inte alla som gillar det större formatet, men det har ännu inte funnits någon telefon i absolut toppklass prestandamässigt i ett mindre format.

Igår testade vi Apples nya Ipad Air. I den var formen och prestanda de stora nyheterna, men den saknade nyskapande funktioner. I Iphone är det tvärtom. Formen är i princip den samma, men med fler färgval än tidigare. I stället har Iphone fått en ny funktion som vi inte har sett på en telefon tidigare,

Inloggning
Hem-knappen är nu inte bara en knapp utan en inbyggd fingeravtrycksläsare. Och jodå, det verkar funka pålitligt, som på bättre bärbara företags-pc. Men du behöver inte svepa fingret utan bara lägga det mot knappytan. Att registrera ett fingeravtryck är lätt, och du kan lägga till ett helt gäng om du vill. Det går faktiskt med annat än människofingrar, det finns videor på Youtube där användare har registrerat sin katts tassavtryck, till exempel.

Att logga in med fingeravtryck är riktigt smidigt. Du trycker in hem-knappen om telefonen är låst, och på någon sekund är du inne. Det hela känns dock som mer av en kul gimmick än en måste-ha-funktion. Så jobbig är inte en pin-kod att knappa in. Med en kamera i varenda telefon kan troligen ansiktsigenkänning inom kort bli en lika pålitlig lösning som dessutom inte kräver ny hårdvara.

Prestanda
Den stora nyheten tycker vi istället är Apples egna systemkrets A7 som består av en dubbelkärnig egenutvecklad ARM-processor på 1,3 GHz, 1 GB minne och en grafikkrets vars spec Apple inte berättar, men som tros vara en PowerVR G6430. Det är snäppet långsammare än i nya Ipad Air, som har en aningen högre klockfrekvens på sin Cylone-processor. Antagligen har Apple valt den beskedligare varianten här för att spara batteri. Batteritiden är inte att klaga på, över nio timmar strömmad 1080p-video med maximal skärmljusstyrka är i klass med de bästa.

Två gånger 1,3 gigahertz låter lite om vi jämför med de fyrkärniga monster vi hittar i de bästa Android-lurarna, men kärnor och gigahertz är tydligen inte allt. A7 kör på 64 bitar, vilket Apple är först med i en smartphone, och optimering som Apple kan göra tack vare eget operativsystem gör Iphone 5S nästan lika snabb som Snapdragon 800-baserade telefoner när jag kör vanliga benchmarkprogram. I vissa moment känns den till och med piggare än de Sony Xperia Z1 och LG G2 jag hade att jämföra med. Framför allt webbläsaren Safari är imponerande pigg.

Iphone 5S
Champagne-versionen av Iphone 5S. Snygg eller smaklöst prålig?

Andra stora förbättringen är kameran. Den har fortfarande 8 megapixlar men större bländare och ny programvara för bildhantering. Den matchar inte HTC One i ljushantering och ligger fortfarande efter vad Samsung och Nokia kan göra med sina extremt många pixel, men håller riktigt hög klass som ett mellanting och är inte direkt dålig på något.

Operativsystem
Iphone och Ipad som levereras med nya IOS 7, det vill säga även nya budgetalternativet Iphone 5c (som vi också testar snart) får tillgång till gratis nedladdning av ett gäng riktigt bra appar som en IOS 6-användare eller en som uppgraderat från IOS 6 till IOS 7 måste betala för, bland annat Garageband och hela Iwork-paketet med proffsiga kontorsappar. De funkar bättre på en Ipad med stor skärm men kan säkert vara värdefulla även här.

Annars tycker vi att IOS 7 är snyggare på Iphones lilla skärm än på Ipads stora. Kanske för att det blir lite väl spartanskt och enfärgat där. Vi saknar en del funktioner i IOS som Android kan skryta med, framför allt möjligheten till fler användarprofiler, och systemet är lika motvilligt till individuell anpassning som vanligt. 

Omdöme
Det går ändå inte att komma ifrån att den ser ut och känns som en Iphone 5. Det är väldigt sällan som dess nyheter är något vi upplever vi har nytta av, åtminstone inte ännu. Fingeravtrycksläsare är kul men inte nödvändigt, och än så länge finns det mycket få appar som en gammal Iphone inte klarar av att köra problemfritt. Har du en Iphone 5 i dag är det mycket pengar för liten förbättring.

För en 32 GB Iphone 5s får du betala cirka 7 300 kronor. Det är långt ifrån billigt. Vore det inte för det så hade den varit lättare att uppskatta. En 5s kan också fås med 16 gigabyte för en tusenlapp mindre, eller 64 GB för en tusenlapp mer. 16 gigabyte tycker vi dock känns på tok för lite i en modern smartphone som inte har sd-kortläsare.

Vi rekommenderar Iphone 5s. Det är som alltid med Iphone toppkvalitet rakt igenom. Men rekommendationen är främst för dig som inte bryr dig om priset och som inte har en Iphone 5 redan. Då kan det vara köpläge.

Fakta: Apple Iphone S5 32 GB
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Systemkrets: Apple A7.
Processor: Apple Cyclone, 1,3 GHz dual core.
Minne: 1 GB.
Lagring: 32 GB (finns även 16 och 64 GB).
Skärm: 4 tum ips, 640 x 1 136 bildpunkter (326dpi).
Kamera: 8 megapixel+led bak, 1,2 megapixel fram.
Anslutningar: Lightning, hörlur.
Kommunkation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, gps.
Operativsystem: IOS 7.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare.
Storlek: 12,4 x 5,9 x 0,75 cm.
Vikt: 112 g.
Pris: 7 300 kronor

Plus: Höga prestanda. Tunn, lätt och välbyggd. Bra kamera.
Minus: Dyr. Inte så stor skillnad från Iphone 5.
Betyg (8 av 10)

Mätresultat
Grafik, 3dmark Ice Storm Unlimited: 13321
Webbprestanda, Sunspider: 525,5 ms
Ljusstyrka bildskärm: 492 cd/m2
Batteritid, 1080p webbvideo: 9h 30min

Referens, LG G2 med Snapdragn 800
3dmark Ice Storm Unlimited: 16608 poäng
Webbprestanda, Sunspider: 1002,3 ms
Ljusstyrka bildskärm: 388 cd/m2
Batteritid, 1080p webbvideo: 9 timmar 10 minuter